Clicky

zaterdag 13 juli 2024 - 19:05 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsRuim twintig nieuwe gevallen van mazelen, vooral in Den Haag

Ruim twintig nieuwe gevallen van mazelen, vooral in Den Haag

DEN HAAG – Het aantal gevallen van mazelen is opgelopen tot 105. Dat betekent dat er in de afgelopen maanden 25 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld, met name in en rond Den Haag. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de kans groot dat in de komende weken mensen mazelen krijgen, maar is er geen sprake van een uitbraak.

Het aantal van dit jaar is nu hoger dan het totaal van 2019, de meest recente piek. Toen kregen 83 mensen mazelen. De laatste grote uitbraak was in 2013 en 2014. Toen werden duizenden mensen ziek.

De eerste besmetting was half februari geregistreerd in de regio Eindhoven. Vooral in maart kwamen veel besmettingen aan het licht. Begin mei stond de teller op 74 bevestigde gevallen. Daarna verspreidde mazelen zich langzaam, tegen het eind van de maand waren er 80 meldingen geregistreerd.

Zeer besmettelijk

De gemeente Den Haag had vorige week al gezegd dat er in een week tijd tien gevallen van mazelen in de stad waren vastgesteld.

Mazelen zijn zeer besmettelijk. In een ongevaccineerde groep besmet één zieke gemiddeld vijftien anderen. Symptomen van mazelen zijn klachten als koorts, niezen, hoesten en ontstoken ogen. Daarna komen er vlekjes op de huid. In ernstige gevallen kan iemand met mazelen ook longontsteking krijgen. De ziekte kan in uitzonderlijke gevallen fataal zijn.

Vaccinatiegraad gedaald

De meeste mensen in Nederland zijn gevaccineerd tegen mazelen, maar de vaccinatiegraad onder jonge kinderen is vorig jaar tot onder de 90 procent gedaald. Het RIVM en andere gezondheidsinstanties maken zich daar grote zorgen over.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte', omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder...
×