Clicky

zondag 21 juli 2024 - 11:34 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsJulian Assange als vrij man aangekomen in Australië

Julian Assange als vrij man aangekomen in Australië

CANBERRA – WikiLeaks-oprichter Julian Assange is na zijn vrijlating aangekomen in zijn geboorteland Australië. Hij sloot een deal met de Verenigde Staten, waardoor hij geen gevangenisstraf meer hoeft uit te zitten.

Assange werd opgewacht door een menigte op het vliegveld van Canberra die hem onder meer “Julian, bedankt” en “we houden van je, Julian” toeriep. Hij zwaaide naar het publiek en liep snel door naar zijn familie. Hij kuste zijn vrouw Stella Assange en omhelsde zijn vader.

De 52-jarige Assange zat jarenlang vast in een Britse cel, in afwachting van een mogelijke uitlevering aan de VS. Daar werd hij vervolgd voor de publicatie van geheime overheidsdocumenten. WikiLeaks plaatste onder meer gevoelige informatie over de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Assange werd maandag op het vliegtuig gezet naar Saipan, een Amerikaans eiland in de Grote Oceaan, op enkele uren vliegen van Australië. Daar legde hij afgelopen nacht een gedeeltelijke schuldbekentenis af, waarna hij een celstraf kreeg die overeenkomt met de tijd die hij al heeft vastgezeten. Daardoor kon de journalist en klokkenluider nu als vrij man terugkeren naar Australië.

Assange’ vrouw Stella heeft tegen de pers gezegd dat Julian nu tijd nodig heeft om bij te komen van alles wat er is gebeurd en om langzaam te wennen aan zijn herwonnen vrijheid. Stella Assange vraagt om privacy voor het gezin.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Code geel in oosten van het land vanwege onweersbuien

DE BILT - Het KNMI heeft tot zondagavond 20.00 uur code geel afgegeven voor het oosten van het land vanwege onweersbuien. De waarschuwing geldt voor...
×