Clicky

dinsdag 23 juli 2024 - 03:40 uur
Transport GmbH
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsRutte weemoedig na laatste debat: ik ga dit allemaal missen

Rutte weemoedig na laatste debat: ik ga dit allemaal missen

DEN HAAG – Afzwaaiend premier Mark Rutte is weemoedig na zijn allerlaatste debat in de Tweede Kamer: “ik ga dit allemaal missen”, zei hij na afloop. Rutte is premier sinds oktober 2010 en draagt volgende week de sleutels van het Torentje over aan zijn opvolger Dick Schoof. In oktober gaat Rutte aan de slag als hoogste baas van de NAVO.

Ondanks dat hij zijn werk in Den Haag gaat missen, sluit hij vrijwel zeker uit ooit terug te keren in de Eerste of Tweede Kamer. “Misschien als toerist”, grapte hij.

In zijn afsluitende woorden in de plenaire zaal van de Tweede Kamer, zei Rutte dat ieder Kamerdebat voor hem nog spannend was en hem een hogere hartslag bezorgde. “Ook vandaag, en zo hoort het”, zei hij na het debat over de aanstaande EU-top. Hij sprak de hoop uit dat Kamer en kabinet “elkaars nieren blijven proeven”, maar toch gericht blijven op het vinden van compromissen. “Het behoud van goede, persoonlijke verhoudingen past bij onze tradities.”

‘Nog ver’

Vanuit de Kamer kreeg Rutte dinsdagavond lovende woorden en succeswensen van diverse Kamerleden, ook van leden met wie Rutte soms stevige aanvaringen had. Stephan van Baarle (DENK) had vaak “heftige” debatten met Rutte, erkent hij zelf. “Maar ik vind dat we op de persoon mensen altijd het beste moeten wensen.” NSC-leider Pieter Omtzigt, die mede vanwege de ‘functie-elders’-affaire een soms moeizame relatie met Rutte had, wenste Rutte ook veel succes in zijn nieuwe rol als NAVO-baas.

Jan Paternotte grapte te twijfelen of dinsdag dan écht het laatste debat met Rutte zou zijn. “We hebben dat al vaker gedacht in deze zaal. En het bordes is nog ver. Voordat het nieuwe kabinet daar eenmaal op gehobbeld is, kan er nog van alles gebeuren.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

×