Clicky

donderdag 25 juli 2024 - 02:52 uur
Transport GmbH
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsICC-arrestatiebevelen tegen oud-minister en stafchef Rusland

ICC-arrestatiebevelen tegen oud-minister en stafchef Rusland

DEN HAAG – Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de Russische oud-minister van Defensie Sergej Sjojgoe en Valeri Gerasimov, de stafchef van het Russische leger. Zij worden verdacht van het leiden van aanvallen op burgerdoelen en burgers in Oekraïne.

Sergej Sjojgoe was van 2012 tot vorige maand minister van Defensie en is nu secretaris van de Russische Veiligheidsraad. Gerasimov leidt de Russische krijgsmacht sinds 2012. De twee worden beschuldigd van misdrijven tussen 10 oktober 2022 en 9 maart 2023.

De twee zouden verantwoordelijk zijn geweest voor een groot aantal Russische raketaanvallen op de energie-infrastructuur in Oekraïne. Er zijn volgens het ICC gegronde redenen om aan te nemen dat de aanvallen gericht waren op burgerdoelen. Bovendien zou de verwachte bijkomende schade aan burgers “duidelijk buitensporig” zijn geweest in vergelijking met het verwachte militaire voordeel.

Oekraïne: belangrijke beslissing

De stafchef van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky verwelkomt het besluit van het hof. Hij spreekt van een “belangrijke beslissing” in het verantwoordelijk houden van Rusland voor zijn daden in Oekraïne. De Russen hebben meermaals gezegd dat de Oekraïense energie-infrastructuur een legitiem militair doelwit is en ontkennen burgers of burgerdoelen aan te vallen.

De Russische veiligheidsraad heeft het arrestatiebevel tegen de voormalige minister omschreven als “onbeduidend” en spreekt van een hybride oorlog tegen Moskou, melden Russische media.

Eerdere arrestatiebevelen

Rusland is zelf geen lid van het ICC. De arrestatiebevelen betekenen vooral een inperking van de bewegingsvrijheid van Sjojgoe en Gerasimov. 124 staten hebben zich wel bij het hof aangesloten en moeten de twee Russen arresteren zodra ze voet op hun grondgebied zetten.

Het hof in Den Haag vaardigde in maart 2023 arrestatiebevelen uit tegen de Russische president Vladimir Poetin en de Russische kinderrechtencommissaris Maria Lvova-Belova. Dat gebeurde in een onderzoek naar de deportatie van kinderen uit Oekraïne naar Rusland. Moskou vaardigde in reactie daarop zelf arrestatiebevelen uit tegen de rechters van het hof.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Zwanen met olie besmeurd door lekkage in Rotterdamse Botlek [+foto]

ROTTERDAM - Meerdere zwanen zijn in aanraking gekomen met olie bij de Torontostraat in de Rotterdamse Botlek, meldt de veiligheidsregio. Zo'n 200 liter olie...
×