Clicky

zaterdag 13 juli 2024 - 18:51 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsAssange pleit schuldig aan spionage in ruil voor vrijlating

Assange pleit schuldig aan spionage in ruil voor vrijlating

WASHINGTON – WikiLeaks-oprichter Julian Assange zal deze week schuld bekennen aan één van de aanklachten die de VS tegen hem had lopen onder hun spionagewet. Dat bevestigen Amerikaanse aanklagers. Assange zal volgens rechtbankpapieren schuldig pleiten aan het samenzweren om geheime defensie-informatie te verkrijgen en te publiceren.

De 52-jarige heeft een deal bereikt met het Openbaar Ministerie in de Verenigde Staten. Daarin is volgens persbureau Reuters opgenomen dat hij wordt veroordeeld tot 62 maanden cel. Die straf hoeft hij niet uit te zitten, omdat hij al sinds 2019 in een Britse gevangenis heeft gezeten.

Wikileaks publiceerde in 2010 honderdduizenden geheimen documenten, onder meer over de Amerikaanse militaire acties in Afghanistan en Irak. Oprichter Assange voert al sinds die tijd rechtszaken om uit handen van justitie in de VS te blijven. Voor hij in 2019 naar een Britse gevangenis werd overgebracht, hield hij zich zeven jaar schuil in de ambassade van Ecuador in Londen.

Assange zal woensdag om 09.00 uur (lokale tijd) tijdens een zitting op het eiland Saipan in de Stille Oceaan officieel zijn straf horen. De WikiLeaks-oprichter is Australisch staatsburger. Naar verwachting zal hij direct na de zitting naar zijn thuisland afreizen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte', omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder...
×