Clicky

zaterdag 13 juli 2024 - 18:58 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsOppositie niet overtuigd dat Faber afstand neemt van 'omvolking'

Oppositie niet overtuigd dat Faber afstand neemt van ‘omvolking’

DEN HAAG – Oppositiepartijen D66, GroenLinks-PvdA, DENK, PvdD en Volt zijn niet helemaal overtuigd door de manier waarop aspirant-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) afstand neemt van haar eerdere uitspraken over “omvolking”. Dat deed ze aan het begin van haar hoorzitting in de Tweede Kamer. Ze zei zich nog steeds zorgen te maken over “zeer zorgelijke demografische ontwikkelingen in Nederland”. Faber beschrijft met “andere bewoordingen hetzelfde en dezelfde ontwikkelingen”, vindt Christine Teunissen van de PvdD. “Dat zou je kunnen typeren als racistisch.”

“Vindt u het belangrijk dat Nederland dominant wit blijft? Vindt u het problematisch dat mensen met een migratieachtergrond in Nederland zijn?”, wil Teunissen weten van Faber. De aspirant-minister zegt dat de “demografische ontwikkeling” waar ze het over heeft “gewoon gaande” is. Daar voegt ze aan toe dat ze wil “benadrukken dat ik zal gaan voor een streng, maar rechtvaardig asielbeleid”.

Stephan van Baarle van DENK vindt dat Faber “witwast” wat ze in het verleden heeft gezegd over omvolking. De beoogd minister gebruikte deze term – die wordt gebruikt in een extreemrechtse complottheorie – in een debat in de Eerste Kamer. “Mevrouw Faber probeert eigenlijk een soort ‘Ruttetje’ te doen. Achteraf zegt ze: ik vind mijn racistische uitspraken niet racistisch bedoeld”, zegt Van Baarle. Dat terwijl ze in de Eerste Kamer volgens het Kamerlid “klip en klaar” heeft gezegd dat in Nederland een “agenda van omvolking” wordt uitgevoerd.

Eufemisme

“De zeer zorgelijke demografische ontwikkeling is eigenlijk het eufemisme geworden voor omvolking”, vindt ook Kati Piri van GroenLinks-PvdA. “Het wereldbeeld is niet veranderd, alleen zal ze het niet meer zeggen”, concludeert ze uit de uitleg van Faber. Anne-Marijke Podt (D66) typeert het als een “woordenspel”.

In antwoord op de kritische vragen blijft Faber benadrukken dat ze haar uitspraken heeft gedaan in de context van volksvertegenwoordiger. “Er is geen context waarin een racistische uitspraak oké is”, vindt Marieke Koekkoek van Volt.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte', omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder...
×