Clicky

zaterdag 13 juli 2024 - 17:55 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerInstalleren camera's op A24 brengt tolheffing dichterbij

Installeren camera’s op A24 brengt tolheffing dichterbij

VLAARDINGEN – Op de A24/ Blankenburgverbinding zijn vandaag de waarnemingscamera’s opgehangen die nodig zijn voor e-TOL, de nieuwe manier van tol betalen in Nederland. Het innen van tol is nodig om een deel van de aanlegkosten van deze nieuwe verbinding te dekken. De nieuwe weg tussen Vlaardingen en Rozenburg gaat in december 2024 open.

Met e-TOL introduceert Nederland een digitale vorm van tolheffing die in andere Europese landen al langer bestaat. Onder andere Ierland, Frankrijk en Noorwegen gingen Nederland voor. “De weggebruiker rijdt gewoon door en verliest geen tijd door wachtrijen”, zegt directeur Tolheffing Jan Strijk van de RDW terwijl de installateur de laatste hand legt aan de installatie van de camera. ”Betalen kan automatisch. We raden iedereen die vaker in de regio Rijnmond rijdt aan dat op tijd te regelen.”

Miljoen ritregistraties in eerste maand

In de eerste maand na openstelling van de A24/Blankenburgverbinding registreren de camera’s naar verwachting al meer dan 1 miljoen ritten. Het vastleggen van het kenteken en het soort voertuig is de basis van deze digitale manier van tol heffen, zegt Strijk. “Het verwerkingssysteem achter deze camera’s bepaalt het tolbedrag op basis van het type voertuig, licht of zwaar.” De voorlopige tarieven zijn €1,45 voor lichte en €8,70 voor zware voertuigen in prijspeil 2023. Deze tarieven worden jaarlijks geïndexeerd.

Automatisch tol betalen

Er komen dus geen tolpoortjes, maar de weggebruiker moet wel degelijk tol betalen. Dat kan op twee manieren. “De meest simpele optie is automatisch tol betalen”, stelt Strijk. “Hiervoor meldt de weggebruiker zich één keer aan bij een toldienstverlener. De weggebruiker betaalt vanaf dan met tegoed of automatisch voor elke rit over de A24. Dat scheelt een hoop administratie en gedoe. De tweede optie is om iedere tolrit zelf online te betalen. Dit kan op de website e-tol.nl.”

Samenwerking bij tolheffing

De realisatie van de tolheffing is een samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) en de RDW, die de tol gaat heffen. De nieuwe vorm van tolheffing gaat alleen gelden voor de nieuwe A24/Blankenburgverbinding en de nog aan te leggen ViA15 bij Arnhem.

De komende zes maanden staan in het teken van verdere ontwikkeling van de organisatie en ICT-systemen om een soepele werking te garanderen. Een bijzonder moment vindt plaats op 12 augustus, wanneer de Tour de France Femmes door de A24/Blankenburgverbinding rijdt.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte', omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder...
×