Clicky

dinsdag 16 juli 2024 - 05:24 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsIsraëlische premier Netanyahu ontbindt oorlogskabinet

Israëlische premier Netanyahu ontbindt oorlogskabinet

JERUZALEM – De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het oorlogskabinet ontbonden, meldt een Israëlische functionaris. Het kabinet werd opgericht nadat Hamas Israël op 7 oktober had aangevallen. Een van de leden, Benny Gantz, stapte eerder deze maand uit het kabinet.

Israëlische media melden dat Netanyahu het besluit zondag heeft bekendgemaakt. Hij zou hebben verteld dat het kabinet werd gevormd op verzoek van Gantz als onderdeel van een coalitieovereenkomst en nu niet meer nodig is vanwege het vertrek van Gantz.

Gantz stapte op 9 juni uit het kabinet, dat beslissingen neemt over de oorlog in Gaza en bedoeld was om eenheid uit te stralen. De oud-defensieminister gaf het uitblijven van een plan voor de toekomst van de Gazastrook als reden voor zijn vertrek. Gantz behoorde voor het uitbreken van de oorlog tot de oppositie.

Het oorlogskabinet bestond uit zes leden, maar slechts drie van hen hadden stemrecht. Dat waren Netanyahu, Gantz en minister van Defensie Yoav Gallant. Uiterst rechtse ministers wilden na het vertrek van Gantz deel uitmaken van het oorlogskabinet. Hun toetreding zou leiden tot spanningen in de relatie met andere landen, waaronder de Verenigde Staten.

De partij van Gantz wil nieuwe verkiezingen in Israël. De parlementsverkiezingen staan gepland in 2026. De huidige regering, de meest rechtse in de geschiedenis van Israël, werd eind 2022 geïnstalleerd, nadat Israël voor de vijfde keer in vier jaar tijd naar de stembus was gegaan.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A10

Rijkswaterstaat werkt ruim anderhalve maand aan A10

AMSTERDAM - Rijkswaterstaat voert van 20 juli tot 9 september groot onderhoud uit aan de Zeeburgerbruggen op de A10 Noord tussen knooppunt Watergraafsmeer en...
×