Clicky

zondag 14 juli 2024 - 03:04 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSWegvervoerILT ziet tijdens controle dat vrachtwagenchauffeur tunnelverboden negeert

ILT ziet tijdens controle dat vrachtwagenchauffeur tunnelverboden negeert [+foto’s]

ROTTERDAM – Gisteren, donderdag 13 juni, controleerde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) tien vrachtwagens op de controle locatie aan de Tweedweg in Rotterdam. Tijdens deze inspecties werd gecontroleerd op het vervoer van gevaarlijke stoffen, de rij- en rusttijden en of de vrachtwagens niet waren overbeladen.

Eén van de inspecteurs zag in tegengestelde richting een vrachtwagen met een tankcontainer met een zeer brandbare vloeistof (UN1989) door de Botlektunnel rijden, terwijl dit niet was toegestaan. Vervolgens is de inspecteur achter de vrachtwagen aan gegaan teneinde deze staande te houden.

Toen de vrachtwagen in het zicht kwam, werd vervolgens nog een tunnelverbod genegeerd en reed de vrachtwagen door de Heinenoordtunnel. Het bleek dat de chauffeur het tunnelverbod negeerde in opdracht van zijn werkgever, omdat op de oorspronkelijke route een politiecontrole gaande was.

Hiervoor wordt ook tegen de werkgever proces-verbaal opgemaakt, aldus de ILT op X.

Het transportbedrijf waar de chauffeur voor werkt ontkent echter ten stelligste dat de chauffeur hier opdracht voor heeft gekregen. “Betreffende chauffeur heeft niet in opdracht van de werkgever de overtredingen begaan maar op eigen initiatief en van een proces verbaal voor de werkgever is geen sprake”, aldus Chris Dortwegt van Hart Int Transport in een reactie aan Transport Online.

Tijdens de controle werd verder onder meer een overbelading van de derde as van de oplegger waarmee een tank gevuld met een bijtende stof (UN2531) werd vervoerd. Tevens was een luchtbalg van een as kapot. Voor beide overtredingen is tegen de chauffeur proces-verbaal opgemaakt. Deze combinatie mocht niet meer verder, aldus de ILT op X.

Ook werd een lege ongereinigde tank van een brandbare vloeistof (UN1247) gecontroleerd, waarbij de eerste en de derde afsluiter van de bodemopening van de tank open stonden. Op de bovenzijde van de tank stond de aansluiting van de dampretourleiding open.

Een schikkingsvoorstel van € 500 is ter plaatse door de chauffeur betaald. Eveneens wordt tegen de losser van de tank en de belader van de tank op het chassis van de chauffeur proces-verbaal opgemaakt.

Een waarschuwing is gegeven voor het ontbreken van de vermelding “Lege transporttank, laatste lading” op het vervoersdocument.

Eén combinatie die een container vervoerde beladen met 20 IBC’s gevuld met een giftige stof (UN 3288) had een onvolledige omschrijving van de gevaarlijke stof op het vervoersdocument. De chauffeur was wel in het bezit van de juiste informatie, maar die stond in zijn telefoon.

Dit mag alleen als het duidelijk is waar deze informatie in de telefoon staat en deze vrij toegankelijk is voor de handhavende instanties of de hulpdiensten en dat was hier niet het geval, zegt de ILT op X. Een schikkingsvoorstel van €250 is door de chauffeur direct betaald.

Tot slot zijn er waarschuwingen gegeven voor onjuiste stuwage en het ontbreken van een wielkeg in de uitrusting.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagenchauffeur rijdt vrachtwagen vast bij KFC in Emmen [+foto]

EMMEN - Zaterdagavond heeft een vrachtwagenchauffeur zichzelf met zijn vrachtwagen vastgereden in het gras bij de KFC aan de Nijbracht in Emmen. Een bergingsbedrijf is...
×