Clicky

dinsdag 16 juli 2024 - 04:54 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsYeşilgöz: ook zorgen om 'niet onomstreden' PVV-kandidaat Faber

Yeşilgöz: ook zorgen om ‘niet onomstreden’ PVV-kandidaat Faber

DEN HAAG -VVD-leider Dilan Yeşilgöz heeft ook twijfels over de nieuwe kandidaat-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) die de PVV naar voren heeft geschoven. Faber is “niet onomstreden”, aldus Yeşilgöz. Die zorgen heeft ze tegenover PVV-leider Geert Wilders en de formateur geuit, zegt ze vrijdag voor de ministerraad.

De VVD-voorvrouw spreekt over de felle houding van Faber, die vaak flink uithaalt in debatten. Het “gaat ook over eerder gedane uitspraken en de toon”, waarvan Yeşilgöz zich afvraagt of het “matcht met het ambt”. “Dan is het logisch dat je dat neerlegt bij degene die erover gaat.” Ze wil niet aangeven om welke uitspraken het precies gaat.

Faber kwam de afgelopen jaren meerdere keren in opspraak. In 2019 twitterde ze dat de dader van een steekpartij in Groningen ‘volgens betrouwbare bron’ een Noord-Afrikaans uiterlijk en een aversie tegen bier had. Dat kwam totaal niet overeen met getuigenverklaringen. Faber, toen Eerste Kamerlid, hield vol dat haar tweet klopte.

In 2015 kwam naar buiten dat ze met PVV-fractiegeld het bedrijfje van haar zoon had betaald voor het beheer van de website van de PVV Gelderland. Later bleek Fabers zoon ook de website voor de PVV-fractie in de Eerste Kamer te hebben gemaakt. De kwestie had uiteindelijk geen politieke gevolgen voor haar.

Faber is de nieuwe kandidaat voor de nieuwe post van Asiel en Migratie nadat de kandidatuur van Gidi Markuszower was ingetrokken. Dit gebeurde vanwege het onderzoek van de veiligheidsdienst naar hem.

Donderdag kreeg Yeşilgöz kort van Wilders te horen dat Markuszower vanwege de inhoud van het AIVD-onderzoek naar hem geen kandidaat-minister meer was. Wat daarin precies naar boven is gekomen, is niet bekend. Wel is bekend dat de AIVD hem jaren geleden als “integriteitsrisico” bestempelde. Hij zou banden hebben met buitenlandse inlichtingendiensten, vermoedelijk de Israëlische Mossad, meldden media toen. Wilders haalde Markuszower vervolgens van de kieslijst.

Later werd de trouwe PVV’er desondanks Eerste Kamerlid en vervolgens Tweede Kamerlid. Kamerlid Markuszower is ook ooit opgepakt voor verboden wapenbezit.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A10

Rijkswaterstaat werkt ruim anderhalve maand aan A10

AMSTERDAM - Rijkswaterstaat voert van 20 juli tot 9 september groot onderhoud uit aan de Zeeburgerbruggen op de A10 Noord tussen knooppunt Watergraafsmeer en...
×