Clicky

vrijdag 19 juli 2024 - 23:31 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsEU wil asielaanvragen na binnenkomst via visum inperken

EU wil asielaanvragen na binnenkomst via visum inperken

LUXEMBURG – De Europese ministers van Migratie en Asiel willen de zogeheten visa-vrije asielroute fors inperken. Een op de vijf mensen die in de Europese Unie asiel aanvraagt, doet dat nu nadat hij of zij via een visum een EU-land binnenkomt. “Dat is een hoog percentage. Daar moet echt aandacht aan worden besteed”, zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) na afloop van de vergadering met zijn Europese collega’s.

Die zitten volgens Van der Burg op een lijn. Als deze asielroute wordt ingeperkt “lever je daarmee echt een substantiële bijdrage om meer grip te krijgen op migratie”, zei de bewindsman. Concrete maatregelen zijn donderdag niet besproken.

Het grip krijgen op migratie staat niet alleen in Nederland hoog op de politieke agenda, maar in heel Europa. Via het in mei beklonken EU-migratiepact willen de lidstaten dat bereiken. Het gaat onder meer om het sneller behandelen van asielaanvragen die weinig kans van slagen hebben en een eerlijkere verdeling van asielzoekers over Europa.

Stappenplan inleveren

Eind dit jaar moeten de 27 EU-lidstaten hun stappenplan bij de Europese Commissie inleveren, waarin ze concreet aangeven welke wet- en regelgeving ze gaan voorbereiden en invoeren om op juni 2026 klaar te zijn. Dan wordt het nieuwe Europese migratiebeleid van kracht. Alle landen met Europese buitengrenzen moeten dan ook detentiecentra klaar hebben, waar kansarme asielzoekers hun procedure moeten afwachten.

Van der Burg heeft donderdag tijdens de vergadering met zijn ambtgenoten benadrukt dat de commissie er streng op moet toezien dat alle lidstaten tijdig klaar zijn met alle voorbereidingen. Afdwingen kan de commissie “in beginsel niet”, erkent hij. Maar als lidstaten zich niet aan de afspraken houden, zijn er wel sanctiemogelijkheden, zoals het opleggen van boetes.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bijna tweehonderd vluchten op Schiphol geannuleerd na storing

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn vrijdag zo'n tweehonderd vluchten geannuleerd door de wereldwijde computerstoring die ook de luchthaven trof. De systemen op Schiphol worden...
×