Clicky

dinsdag 16 juli 2024 - 04:25 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLogistiekEerste paal vestiging Sustainable Fuel Plant (SFP) in havengebied

Eerste paal vestiging Sustainable Fuel Plant (SFP) in havengebied

HARLINGEN – SFP heeft officieel de eerste paal geslagen voor de bouw van haar nieuwe installatie. Dit bedrijf past bij de havenvisie en de bestaande industrie in het havengebied en is daarmee een welkome aanvulling. Directeur Paul Pot geeft aan: “De haven van Harlingen is een belangrijk onderdeel van Harlingen en draagt bij aan economische en duurzame ontwikkeling. SFP is een partij die voorop loopt in de energietransitie. Zulke bedrijven bieden nieuwe kansen voor verdere ontwikkeling.”

Port of Harlingen beschrijft in haar visie dat verduurzaming en energietransitie belangrijke onderwerpen zijn. Daarnaast wil de gemeente Harlingen in 2050 een aardgasvrije gemeente zijn. De vestiging van SFP kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

Locatie

SFP vestigt zich in het havengebied, aan de Lange Lijnbaan tussen Kraanbedrijf KTF en bouwgrondstoffenbedrijf Spaansen. SFP produceert biogas uit plantaardige reststromen. De vestiging van SFP is in deze tijd waarin er veel aandacht is voor de energietransitie en verduurzaming een prima keuze op de juiste plek.

Groengas

SFP Friesland produceert met haar installatie voldoende biogas om de woningen in Harlingen met groengas te verwarmen. De ambitie van de Nederlandse overheid is om in 2030 per jaar 2 miljard m3 groengas te produceren. Vandaag de dag is dat zo’n 280 miljoen m3 groengas. Groengas heeft de kwaliteit van aardgas die gebruik kan maken van bestaande gasleidingen.

NV Port of Harlingen is een zelfstandig havenbedrijf, met de gemeente Harlingen als enige aandeelhouder. Het havenbedrijf is verantwoordelijk voor de economische ontwikkeling, het beheer, het onderhoud en de exploitatie van de havens in Harlingen. Daarnaast zorgt Port of Harlingen voor het handhaven van een veilige en vlotte afhandeling van de scheepvaart. In samenwerking met stakeholders wil Port of Harlingen in 2035 hét duurzame maritieme en logistieke hart van Noord-Nederland zijn. Daarbij wordt ingezet op werkgelegenheid, continuïteit en groeimogelijkheden voor het havenbedrijfsleven.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A10

Rijkswaterstaat werkt ruim anderhalve maand aan A10

AMSTERDAM - Rijkswaterstaat voert van 20 juli tot 9 september groot onderhoud uit aan de Zeeburgerbruggen op de A10 Noord tussen knooppunt Watergraafsmeer en...
×