Clicky

donderdag 13 juni 2024 - 02:31 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsBronnen: Poetin wil huidige frontlinies Oekraïne bevriezen

Bronnen: Poetin wil huidige frontlinies Oekraïne bevriezen

MOSKOU – De Russische president Vladimir Poetin is bereid tot een staakt-het-vuren als de huidige frontlinies erkend worden als grenzen. Dat zeggen vier anonieme Russische bronnen tegen persbureau Reuters. Poetin zou zich eraan storen dat Oekraïne en het Westen niet tot onderhandelingen bereid zouden zijn.

Rusland is bezig met een offensief in Oekraïne en boekt terreinwinst. De Russische bronnen, die zich volgens Reuters in de top van de Russische politiek bewegen, zeggen tegen het persbureau dat hij van de gelegenheid gebruik wil maken om de oorlog te beëindigen. Als dat niet lukt, zou hij de oorlog willen voortzetten.

Poetins woordvoerder Dmitri Peskov zei gevraagd om een reactie dat Rusland wil praten en geen trek heeft in een “eeuwige oorlog”. Reuters’ bronnen zeggen dat de president van mening is dat de geboekte vooruitgang genoeg is om in eigen land van een overwinning te kunnen spreken. Drie van in totaal vijf bronnen zeggen bovendien dat er weer een nieuwe mobilisatie nodig zou zijn om meer grondgebied te veroveren. Daarmee zou de president zich in eigen land impopulair kunnen maken.

Volodymyr Zelensky heeft steeds gezegd dat hij niet van plan is Poetin zijn zin te geven. De Oekraïense president wil juist al het grondgebied heroveren dat aan Rusland is verloren, inclusief het schiereiland de Krim dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd. Westerse landen, waaronder Nederland, zeggen dat het aan Oekraïne is om te bepalen onder welke voorwaarden gesproken kan worden over een vrede of een bestand.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Fietser komt om bij oversteken spoorwegovergang Roermond

ROERMOND - Een fietser is woensdagmiddag overleden door een aanrijding met een trein in Roermond. Het ongeval gebeurde rond 16.30 uur bij een bewaakte spoorwegovergang...