Clicky

zaterdag 15 juni 2024 - 22:16 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsYeşilgöz verwacht opnieuw 'grasslapers' bij Ter Apel

Yeşilgöz verwacht opnieuw ‘grasslapers’ bij Ter Apel

DEN HAAG – VVD-leider Dilan Yeşilgöz gaat ervan uit dat ook deze zomer asielzoekers in het gras slapen bij het aanmeldcentrum Ter Apel, omdat er geen opvang voor ze is. In het debat over het hoofdlijnenakkoord zegt ze “dat ze bang is dat het deze zomer helaas niet anders zal zijn”. Tegelijk zegt ze “er alles aan te doen om dit te voorkomen, omdat dit niet hoort in een fatsoenlijk land”. De opmerkingen vallen verkeerd bij onder meer het CDA, ChristenUnie en D66 die denken dat de opvangsituatie de komende periode juist nog zal verslechteren.

Ze wijzen erop dat de maatregelen die PVV, VVD, NSC en BBB voorstellen om de instroom omlaag te krijgen nog lang niet zijn ingevoerd. Bovendien denken ze dat de nieuwe aanpak (juridisch) niet altijd mogelijk is. Ook leidt alleen al de aankondiging dat de spreidingswet van tafel zal gaan, tot minder opvangplaatsen omdat gemeenten nu al stoppen met de voorbereidingen voor opvanglocaties.

Yeşilgöz gaat amper op die verwijten in, maar wijst er vooral op dat het belangrijk is dat Nederland voor asielzoekers minder aantrekkelijk wordt om naar toe te gaan. Op die manier gaat de instroom omlaag en zal er meer ruimte komen om echte vluchtelingen te helpen, stelt ze. Ze waagde zich niet aan een mogelijk gewenst maximaal aantal asielzoekers.

Aankomend oppositiepartijen als CDA, ChristenUnie en D66 vinden dat de VVD meewerkt aan “cynische politiek” door de spreidingswet in te trekken voordat de instroom van asielzoekers is teruggebracht. Yeşilgöz gaat niet in op het verzoek van Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) om deze volgorde om te draaien.

Rob Jetten (D66) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) wrijven de VVD-leider in dat het kabinet vorig jaar is gevallen over migratie, terwijl er nagenoeg een pakket strengere maatregelen voor lag. Yeşilgöz zegt dat die maatregelen wat haar betreft niet ver genoeg gingen. Ze noemt een reeks maatregelen op die volgens haar het aantal asielzoekers snel omlaag kan brengen, maar waar toen geen draagvlak voor was. Volgens Bikker hadden veel problemen met de opvang voorkomen kunnen worden door de spreidingswet – waar de VVD na veel interne discussie mee instemde – sneller aan te nemen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Luchthavens kunnen volgens minister zonder natuurvergunning

DEN HAAG - Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport hebben toch geen natuurvergunning nodig, volgens demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en...