Clicky

zaterdag 18 mei 2024 - 16:19 uur
HomeOVERIG NIEUWSWerk & InkomenFNV noemt coalitieakkoord 'rechtstreekse aanval op vakbeweging'

FNV noemt coalitieakkoord ‘rechtstreekse aanval op vakbeweging’

UTRECHT – FNV ziet het hoofdlijnenakkoord van PVV, NSC, VVD en BBB als een “rechtstreekse aanval” op de vakbeweging, de overheid en de solidariteit. De grootste vakbond van Nederland is erg ontstemd over voorgenomen bezuinigingen op het ambtelijk apparaat en het terugdraaien van de verhoging van het minimumloon. FNV-voorzitter Tuur Elzinga verwacht dat de bond de komende jaren hard gaat botsen met het nieuwe kabinet.

“We hadden wel verwacht dat de publieke sector en werknemers te grazen genomen zou worden, maar dit gaat alle perken te buiten”, stelt Elzinga.

“De aangekondigde nullijn voor ambtenaren en bezuinigingen op de WW en andere sociale zekerheid zijn een rechtstreekse aanval op de vakbeweging”, vervolgt hij. “Er is daarvoor geen enkele noodzaak, de overheidsfinanciën zijn kerngezond. We zullen ons opmaken voor een keiharde strijd tegen deze onzalige plannen.”

Het steekt de vakbondsvoorzitter dat de belofte om de bestaanszekerheid van Nederlanders te verbeteren vooral bestaat uit belastingverlagingen die worden “gefinancierd met bezuinigingen die de bestaanszekerheid juist ondermijnen”. Het gaat daarbij ook om het terugdraaien van geplande extra uitgaven voor onder andere de zorg- en onderwijssector, benadrukt hij.

Ook moet er structureel ruim een vijfde minder geld naar ambtenaren gaan, staat in de budgettaire bijlage van het hoofdlijnenakkoord. Elzinga voorspelt dat dit meer problemen oplevert in de uitvoering van overheidstaken, die toch al onder druk stond. “Door nu nog eens keihard te snoeien, gaat een overheid niet beter functioneren.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

AB Texel neemt GMP-bulktransport over van Stam Transport

OUDESCHILD - AB Texel neemt per 1 juli 2024 het bulktransport van GMP-producten over van Stam Transport uit Waalwijk en verdicht daarmee zijn netwerk...