Clicky

maandag 27 mei 2024 - 12:02 uur
HomeOVERIG NIEUWSWerk & InkomenVakbonden gaan over tot actie na einde ultimatum zwaarwerkregeling

Vakbonden gaan over tot actie na einde ultimatum zwaarwerkregeling

DEN HAAG – FNV, CNV en VCP bereiden acties en stakingen voor, nadat de Staat niet was ingegaan op een door hen gesteld ultimatum. Daarmee wilden de bonden de overheid dwingen om tot een permanente regeling te komen voor mensen met zware beroepen die eerder met pensioen willen. De eerste acties worden eind mei verwacht.

FNV meldde eerder al dat de acties kleinschalig beginnen, maar dat deze op termijn kunnen uitgroeien tot “stakingen die de Nederlandse economie meer zullen verstoren”. In welke sectoren actiegevoerd gaat worden, is nog niet bekend, maar FNV sprak eerder van bijvoorbeeld de bouw, de politie, het openbaar vervoer en havens.

De huidige Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) loopt eind volgend jaar af. Daardoor kunnen mensen die langdurig zwaar werk doen eerder met pensioen. Zij hebben dan recht op een uitkering om de periode tot de AOW-leeftijd te overbruggen. De vakbonden hebben gepleit voor een structurele zwaarwerkregeling, te meer omdat dit volgens de bonden ook is afgesproken in het door de overheid ondertekende Pensioenakkoord. Ook moet de regeling ruimer worden.

Volgens FNV-bestuurder Piet Rietman gaan de bonden eerst korte stakingen organiseren. “Die kunnen langer en harder worden als Den Haag niet instemt met een permanente regeling voor zware beroepen die mensen zich kunnen veroorloven”, meldt Rietman dinsdagavond.

Voorzitter Nic van Holstein van VCP is teleurgesteld over het uitblijven van een reactie op het ultimatum. “Voor bepaalde werknemers is eerder kunnen stoppen met werken de enige oplossing om gezond het pensioen te halen. Een goede regeling is daarom essentieel”, stelt hij.

De onderhandelingen over een nieuwe regeling met werkgeversorganisaties klapten in december. VNO-NCW, MKB-Nederland en de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) noemden het ultimatum van de vakbonden eerder nog voorbarig. “Wij kunnen dit niet anders zien dan enkel koersen op acties en het niet serieus nemen van gemaakte afspraken en constructief overleg”, schreven de ondernemersorganisaties begin deze maand in een brief aan hun leden.

Maar volgens CNV-bestuurder Jan-Pieter Daems ziet er nog “veel ruimte” tussen de eisen van de bonden en wat de werkgevers en het demissionaire kabinet bieden. “We vragen als bonden echt niet om een nieuwe VUT maar om een goede regeling voor mensen met zwaar werk. Daar moet toch uit te komen zijn.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS