Clicky

maandag 27 mei 2024 - 20:32 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsBusje met gevangene tijdens transport aangevallen op Franse snelweg, minstens twee cipiers...

Busje met gevangene tijdens transport aangevallen op Franse snelweg, minstens twee cipiers gedood [+video]

INCARVILLE – Twee van de drie agenten die gewond zijn geraakt bij een gewelddadige aanval op een gevangenentransport, verkeren in levensgevaar. Dat heeft de Franse minister van Justitie, Éric Dupond-Moretti, gezegd in een interview met BFMTV. Twee anderen kwamen op de snelweg in Normandië om het leven. De aanvallers en een gedetineerde zijn ontkomen. Op hen wordt op grote schaal jacht gemaakt.

Dinsdag aan het eind van de ochtend werd een konvooi van justitie onder vuur genomen door meerdere aanvallers. Daarbij is volgens openbaar aanklager Laure Beccuau de gedetineerde Mohamed Amra ontkomen. Hij werd vorige week veroordeeld voor een gewelddadige beroving en wordt ook verdacht van betrokkenheid bij een ontvoering met dodelijke afloop.

Beccuau zei dat Amra al was aangemerkt als gevaarlijke verdachte. Nieuwssite Le Parisien meldt dat hij in de gevangenis vastzat onder verscherpt regime. Persbureau Reuters meldt op gezag van een politiebron dat Amra banden onderhield met de drugsbende Blacks in Marseille.

Hoeveel aanvallers er geweest zijn en welke band zij hebben met Amra, is onduidelijk. Vermoedelijk is één van hen gewond geraakt.

De zaak wordt in Frankrijk hoog opgenomen. Naast de minister van Justitie, heeft ook de minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zijn afschuw uitgesproken. Hij zei dat de veiligheidsdiensten het Épervier-plan in werking hebben gesteld, waarmee de inzet van de “honderden” agenten die betrokken zijn bij de klopjacht wordt gecoördineerd. “We wenden alle middelen aan om deze criminelen te vinden”, aldus Darmanin.

De gendarmerie heeft de elite-eenheid GIGN op de zaak gezet. Justitie heeft het onderzoek overgedragen aan de in georganiseerde misdaad gespecialiseerde afdeling JUNALCO.

Misdaad en veiligheid staan in Frankrijk hoog op de politieke agenda. De Franse president Emmanuel Macron bezwoer dinsdag dat de autoriteiten “onverzettelijk” zullen zijn in de jacht op de daders.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS