Clicky

maandag 27 mei 2024 - 11:49 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsIsraël rukt verder op in noorden van Gazastrook

Israël rukt verder op in noorden van Gazastrook

GAZA-STAD – Israëlische tanks zijn maandag verder opgerukt in Jabalia in het noorden van de Gazastrook. Dat melden Palestijnse media en inwoners van het gebied.

Israël gaf afgelopen weekend aan dat het wil voorkomen dat Hamas kan hergroeperen in Jabalia, waar het grootste vluchtelingenkamp in de Gazastrook zich bevindt. Inwoners melden dat projectielen van tanks neerkomen in het centrum van dat kamp en dat woningen zijn verwoest door luchtaanvallen.

“Ze hebben overal bombardementen uitgevoerd, ook bij scholen waar mensen schuilen die hun huizen hebben verloren”, zegt een 45-jarige inwoner van Jabalia tegen persbureau Reuters. Israël zou ook de luchtaanvallen hebben opgevoerd op oostelijke delen van Rafah in het zuiden van de Gazastrook.

Geen veiligheid

In Rafah hebben veel Palestijnen een veilig heenkomen gezocht vanwege de strijd in andere delen van Gaza. Israël heeft duidelijk gemaakt Hamas uiteindelijk ook in die zuidelijke stad te willen uitschakelen en gaf sommige inwoners de afgelopen tijd opdracht te vertrekken.

“Bijna 360.000 mensen zijn uit Rafah gevlucht sinds het eerste evacuatiebevel een week geleden”, meldt VN-organisatie UNRWA. Die waarschuwt dat inwoners nergens heen kunnen. “Er is geen veiligheid zonder een staakt-het-vuren.”

35.000 Palestijnen

Israël probeert al maanden om Hamas uit te schakelen in de dichtbevolkte Gazastrook. Tijdens die operatie zijn meer dan 35.000 Palestijnen omgekomen, meldt het ministerie van Volksgezondheid in het gebied. De aanleiding was een bloedige verrassingsaanval van Hamas op Israël met circa 1200 doden.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS