Clicky

zaterdag 18 mei 2024 - 15:53 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsEU eens: opbrengst bevroren tegoeden Rusland naar wapens Oekraïne

EU eens: opbrengst bevroren tegoeden Rusland naar wapens Oekraïne

BRUSSEL – De Europese Unie gaat het leeuwendeel van de opbrengst van bevroren Russische tegoeden in de verdediging van Oekraïne steken. De EU-landen zijn het daarover eens geworden, zegt huidig EU-voorzitter België.

De miljardentegoeden van de Russische centrale bank, die werden bevroren toen Rusland Oekraïne twee jaar geleden binnenviel, leveren jaarlijks naar schatting 2,5 tot 3 miljard euro aan rente en dividend op. Dat moet ten goede komen aan Oekraïne, vinden de EU-landen al langer. Ze wilden het aanvankelijk steken in de wederopbouw van het land, maar Oekraïne zit zo om wapens en munitie te springen dat dat nu voorgaat.

“Het geld zal dienen om de Oekraïense wederopbouw en militaire verdediging te ondersteunen in het kader van de Russische agressie”, laat België weten. Het “principeakkoord” moet een van deze dagen nog bekrachtigd worden door de raad van ministers van de EU-landen. Dat gaat de laatste tijd nog weleens mis. Landen als Hongarije, de meest Russisch-gezinde EU-lidstaat, willen zich soms bedenken.

Rendement

Op het rendement op de Russische tegoeden mogen de beheerders, met name het Belgische geldkantoor Euroclear, straks minder inhouden. Ze brengen straks 0,3 procent in rekening, waar dat eerst tien keer zoveel zou zijn. Van de rest van de opbrengst dient 10 procent bovendien als buffer, voor het geval Rusland bijvoorbeeld verhaal komt halen.

Van de resterende bijna 90 procent gaat 90 procent naar de Oekraïense militaire inspanningen. Het overschot krijgt een niet-militaire bestemming. Zo wil de EU van oudsher neutrale lidstaten als Ierland, Oostenrijk en Malta tegemoetkomen die niet willen bijdragen aan oorlogsvoering.

Opbrengsten

Een kwart van de opbrengsten wordt tot dusver geïncasseerd door de Belgische belastingdienst, tot ergernis van Nederland en andere landen. België wil dat geld vanaf volgend jaar overmaken aan Oekraïne, mits andere EU-lidstaten en grote westerse bondgenoten als de Verenigde Staten, Canada en Japan hetzelfde doen. België beloofde eerder al een deel van de dit jaar geïnde belasting aan Oekraïne te schenken.

Het eerste miljard euro uit deze nieuwe inkomstenbron kan Oekraïne al deze zomer verwachten, zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie eerder.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

AB Texel neemt GMP-bulktransport over van Stam Transport

OUDESCHILD - AB Texel neemt per 1 juli 2024 het bulktransport van GMP-producten over van Stam Transport uit Waalwijk en verdicht daarmee zijn netwerk...