Clicky

zondag 19 mei 2024 - 18:42 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsCelstraf voor vernielen 26 geparkeerde auto's in Doetinchem

Celstraf voor vernielen 26 geparkeerde auto’s in Doetinchem

ZUTPHEN – De rechtbank veroordeelt een 28-jarige man uit Doetinchem tot een gevangenisstraf van 360 dagen, waarvan 253 dagen voorwaardelijk. De rechtbank vindt onder andere bewezen dat de man in zijn woonplaats in korte tijd 26 geparkeerde auto’s vernielde.

In januari 2024 was de man actief in Doetinchem. Van de meeste auto’s vernielde hij een spiegel. Daarnaast vernielde hij bij zes auto’s een ruit. Ook doorzocht hij deze zes auto’s, op zoek naar geld of andere spullen. Uit één auto nam hij een trui mee. Uit de andere auto’s werd niets vermist, zodat het daar bleef bij een poging diefstal.

Op zijn route vernielde de man ook twee goudkleurige leeuwen die voor een restaurant stonden. Verder stal de man een auto die geparkeerd stond in een parkeergarage. Ook maakte hij zich schuldig aan winkeldiefstal. Daarbij bedreigde de man een beveiliger die hem daarbij betrapte.

In december 2023 vernielde de man een deur bij een zorginstelling. Ook sloeg hij een begeleider dusdanig hard in zijn gezicht dat sprake was van zware verwondingen.

De man zorgde voor veel schade en overlast. De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij in het geheel geen spijt heeft betuigd en dat hij het verwerpelijke van zijn handelen niet inziet. Zo vernielde hij de auto’s uit boosheid en vond hij dat de begeleider zich niet aan afspraken hield en daarom zelf om de klap vroeg.

De rechtbank houdt bij het bepalen van de strafmaat rekening met de omstandigheid dat de rechtbank in een andere procedure een zorgmachtiging heeft toegewezen. Hierdoor moet de man verplicht een behandeling ondergaan.

De man moet voor al deze delicten 107 dagen naar de gevangenis. Het grootste deel hiervan zat de man al in voorarrest uit. Daarbij legt de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf op van 253 dagen. Hier is een proeftijd van 3 jaar aan verbonden als stok achter de deur.

De man moet verder aan acht benadeelde partijen een schadevergoeding betalen. Het gaat hier om een geldbedrag van in totaal ruim 3.500 euro, meldt de rechtbank.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Opnieuw code geel in oosten en zuiden vanwege onweersbuien met veel...

DE BILT - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk...