Clicky

maandag 27 mei 2024 - 02:33 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsMoskeeën vragen Halsema om Gaza te benoemen in toespraak op 4 mei

Moskeeën vragen Halsema om Gaza te benoemen in toespraak op 4 mei

AMSTERDAM – Meer dan tweehonderd moskeeën, verenigd in het regionale samenwerkingsverband K7, doen een oproep aan de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema om in haar toespraak op de Dam op 4 mei het geweld in Gaza te benoemen.

“Het is nu dat er een oorlog wordt gevoerd tegen de Palestijnse bevolking”, zo meldt K7 in een statement. “Het is nu dat er vele duizenden kinderen sterven door de honger en het is nu dat de verantwoordelijke leiders wegkomen met hun misdaden. Wij vragen de burgemeester van Amsterdam daarom de link te leggen tussen toen en nu.”

Volgens het samenwerkingsverband van moskeeën wordt er met twee maten gemeten. Zo worden tijdens toespraken op 4 mei vaker conflicten en misstanden in de wereld benoemd, en wijdde Halsema in haar toespraak in 2022 wel woorden aan de oorlog in Oekraïne.

“Geen deel in’

“De Dodenherdenking is een van de meest plechtige nationale momenten, en het herdenken van de slachtoffers van de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog is van grote waarde”, aldus de moskeeën. “Juist deze tijd van rouw, herinnering en contemplatie mag daarom worden aangegrepen om de verschrikkingen van toen te vertalen naar lessen voor het heden.”

Eerder liet de burgemeester al weten de oorlog in Israël en Gaza niet te zullen noemen in haar speech op de Dam. “Dit is onze Nationale Herdenking, dit is het moment waarop we stilstaan bij de doden in onze eigen oorlogen”, zo zei Halsema dinsdag in Nieuwsuur. “Ik weet dat de wereld in brand staat en ik weet dat heel veel mensen daar heel veel pijn om hebben. Maar het is ook heel belangrijk dat er één moment in het jaar is, waarin je over jezelf nadenkt.”

Ook zei ze dat ze als burgemeester een verbindende rol heeft, en dat ze Gaza niet zal benoemen, omdat “de omgeving waarin je dat doet zo gepolitiseerd is, zo onrustig en zo emotioneel dat ik er ook voor zal zorgen dat ik daar geen deel in heb”.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Qatar Airways

Twaalf gewonden bij nieuw incident met turbulentie in vliegtuig

DUBLIN - In een vliegtuig van Qatar Airways dat onderweg was van Doha (Qatar) naar Dublin, zijn twaalf mensen lichtgewond geraakt door turbulentie boven...