Clicky

zondag 19 mei 2024 - 16:42 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSSpoorvervoerFrontex gaat België helpen met grenscontroles en uitzettingen

Frontex gaat België helpen met grenscontroles en uitzettingen

BRUSSEL – De Europese grensbewakingsdienst Frontex gaat België helpen met grenscontroles, onder meer op het internationale treinstation Brussel-Zuid, en uitzettingen. De Belgische Kamer heeft hiermee ingestemd.

Een aantal partijen stemde tegen omdat Frontex eerder in opspraak kwam door mensenrechtenschendingen. Maar een meerderheid van de Kamer zag voordelen, omdat de Belgische politie vooral op het Brusselse station de veiligheid zelf maar moeilijk kan garanderen.

De Belgische regering heeft verklaard dat Frontex op Belgisch grondgebied zal werken onder toezicht van de Belgische nationale politie en zich zal moeten houden aan de Belgische regels rond onder meer wapengebruik en dwang.

Van station Brussel-Zuid vertrekt een internationale trein naar Londen via de Kanaaltunnel. Een gedeelte van het station is daarom deel van de Europese buitengrenzen. Frontex-medewerkers zullen verder helpen op luchthavens en worden ingezet als begeleiders voor uitgewezen asielzoekers naar het buitenland.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Opnieuw code geel in oosten en zuiden vanwege onweersbuien met veel...

DE BILT - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk...