Clicky

zaterdag 18 mei 2024 - 15:34 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartMaersk verwacht verbetering wereldwijde containerhandel

Maersk verwacht verbetering wereldwijde containerhandel

KOPENHAGEN – De vooruitzichten voor de wereldwijde containerhandel verbeteren, ondanks de verstoringen door de aanvallen van schepen door Houthi-rebellen in de Rode Zee. Het Deense Maersk, een van de grootste containerrederijen ter wereld, heeft donderdag bij zijn kwartaalcijfers de vooruitzichten voor de handel in positieve zin aangescherpt.

Eerder zei het bedrijf al dat de mondiale containerhandel dit jaar naar verwachting met 2,5 procent tot 4,5 procent groeit. Door een sterke start van het jaar komt de groei waarschijnlijk aan de bovenkant van de verwachte bandbreedte uit. Het bedrijf verwees naar een sterke vraag naar containerschepen. Maersk leidt zijn schepen rond Afrika om de Rode Zee te vermijden.

De wereldwijde aanvoerketens hebben last van meerdere verstoringen, waarvan de situatie in de Rode Zee de grootste is. Maersk vaart al een tijd niet meer in de Rode Zee omdat Houthi-rebellen uit Jemen daar geregeld vrachtschepen aanvallen als vergelding voor steun aan Israël.

Overcapaciteit

In het eerste kwartaal nam de winst voor rente, belastingen en afschrijvingen af tot 1,6 miljard dollar, waar dat vorig jaar in dezelfde periode nog 4 miljard dollar was. De resultaten zijn wel verbeterd ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Maersk waarschuwde in februari dat een golf van nieuwe containerschepen die dit jaar en volgend jaar op de markt komen overcapaciteit zal veroorzaken. Dat zal de winst van het bedrijf raken, is de verwachting. De containerprijzen verdriedubbelden tot bijna 3500 dollar per container in het begin van het jaar, maar zijn sindsdien gezakt tot zo’n 2400 dollar.

“We verwachten nog steeds dat het grote aantal nieuwe schepen dat dit en volgend jaar wordt opgeleverd deze factoren uiteindelijk zal compenseren en de oceaanmarkten opnieuw onder druk zal zetten”, zei topman Vincent Clerc in een verklaring.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

AB Texel neemt GMP-bulktransport over van Stam Transport

OUDESCHILD - AB Texel neemt per 1 juli 2024 het bulktransport van GMP-producten over van Stam Transport uit Waalwijk en verdicht daarmee zijn netwerk...