Clicky

zondag 19 mei 2024 - 16:12 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartTurkish Airlines, Airbus en Rolls-Royce versterken partnerschap

Turkish Airlines, Airbus en Rolls-Royce versterken partnerschap

ISTANBUL – Ter viering van de historische bestelling van 150 A321NEO en 80 A350 vliegtuigen die Turkish Airlines in december 2023 plaatste, kwamen vertegenwoordigers van Airbus en Rolls-Royce bijeen op het hoofdkantoor van Turkish Airlines in Istanbul.

Aanwezig waren de Turkse minister van Handel, de heer Prof. Ömer Bolat, minister van Industrie en Technologie, de heer Mehmet Fatih Kacır, minister van Transport en Infrastructuur, de heer Abdulkadir Uraloğlu, en onderminister van Nationale Defensie, de heer Bilal Durdalı, vertegenwoordigers van de belangrijkste Turkse lucht- en ruimtevaartbedrijven, evenals de Britse consul-generaal en staatssecretarissen van Frankrijk en Spanje.

Tijdens deze bijeenkomst werd ook het STEP programma onthuld. Het Strategic Türkiye Enhanced Programme (STEP) is opgezet door Airbus, Turkish Airlines en lokale luchtvaartbedrijven. Doel van het programma is om de komende 15 jaar het economische klimaat te bevorderen van de Turkse lucht- en ruimtevaartindustrie, in lijn met de lange termijn groeistrategie van Turkish Airlines.

De recente vliegtuigorder positioneert Turkish Airlines als ‘s werelds grootste exploitant van Rolls-Royce’s Trent XWB motor. In lijn met het partnerschap met Rolls-Royce onderzoekt de fabrikant de implementatie van een aantal industriële initiatieven in Türkiye, waaronder de mogelijke oprichting van een vestiging voor Maintenance, Repair and Overhaul (MRO) en inkoop van toeleveringsketens.

Over de lancering van het STEP programma en de samenwerking met Rolls-Royce zegt Turkish Airlines Chairman of the Board and the Executive Committee, Prof. Ahmet Bolat: “We zijn blij met de lancering van het Strategic Türkiye Enhanced Programme met Airbus, dat getuigt van onze intensievere samenwerking met de vliegtuigproducent. Vandaag markeren we het begin van onze inspanningen om Turkse luchtvaartbedrijven te helpen zich te ontwikkelen tot toekomstbestendige leveranciers, die nauw aansluiten bij de strategische doelstellingen van Airbus en hun nieuwe zakelijke domeinen.

We zijn ook verheugd om onze relatie met Rolls-Royce verder te versterken. Door onze krachten te bundelen met de productie giganten onderstrepen we onze toewijding om de lucht- en ruimtevaart van Türkiye verder te ontwikkelen. Met de significante samenwerking tussen deze drie waardevolle bedrijven zal Turkish Airlines gebruik blijven maken van geavanceerde technologieën en samenwerkingsstrategieën om onze operationele efficiëntie te verbeteren en bij te dragen aan onze duurzame groei, terwijl we onze leidende rol op het wereldtoneel van de luchtvaart versterken.”

Guillaume Faury, CEO van Airbus: “We danken Turkish Airlines voor hun vertrouwen. We zijn vereerd dat we via het nieuwe STEP-programma ons partnerschap met Türkiye kunnen ontwikkelen en we hun groei als een van ‘s werelds grootste luchtvaartmaatschappijen kunnen ondersteunen. Het programma zal het kader vormen waarbinnen Airbus zijn samenwerking met Türkiye verder kan uitbreiden en de groeiambities van Turkish Airlines kan ondersteunen, met een bijzondere focus op de ontwikkeling van de toeleveringsketen, vaardigheden en duurzaamheid.”

Tufan Erginbilgiç, CEO van Rolls-Royce: “Türkiye is een strategisch belangrijke markt voor Rolls-Royce. We zijn erg blij met het vertrouwen dat Turkish Airlines in onze Trent XWB-motoren heeft gesteld. We kijken uit naar de samenwerking met Turkish Airlines en onze partners om onze uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van lucht- en ruimtevaarttechniek in te zetten om een bijdrage te leveren aan de Turkse economie en de rol van het land in de energietransitie. “Ik ben persoonlijk erg enthousiast over de versterkte relatie tussen ons geweldige bedrijf, Turkish Airlines en Türkiye.”

Türkiye is al meer dan twee decennia een integraal onderdeel van de toeleveringsketen van Airbus en vandaag de dag bevat elk commercieel Airbus vliegtuig, van de A220 tot de A350, onderdelen die door Turkije zijn geleverd. Deze samenwerking heeft niet alleen geresulteerd in de ondersteuning van meer dan 3.500 Turkse banen in de luchtvaartsector, maar heeft ook bijgedragen aan een totale investering van meer dan 4 miljard dollar door Airbus in Türkiye tegen het einde van 2023. Gedurende deze 20 jaar heeft de samenwerking geleid tot een schat aan expertise, technologische vooruitgang en hooggekwalificeerde arbeidskrachten in de lucht- en ruimtevaartsector van Türkiye.

Deze initiatieven beloven niet alleen de groei van Turkish Airlines te ondersteunen, maar ook de Turkse lucht- en ruimtevaartsector als geheel te versterken. Met een focus op duurzaamheid en technologische vooruitgang streven alle partners ernaar innovatie te bevorderen en hooggekwalificeerde banen te creëren en Türkiye te promoten als een belangrijke speler in de lucht- en ruimtevaartsector.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Opnieuw code geel in oosten en zuiden vanwege onweersbuien met veel...

DE BILT - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk...