Clicky

zaterdag 18 mei 2024 - 15:29 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartChina 'verdrijft' schepen Filipijnse kustwacht met waterkanon

China ‘verdrijft’ schepen Filipijnse kustwacht met waterkanon

MANILLA/BEIJING – De Filipijnen melden dat twee Filipijnse schepen door een waterkanon van de Chinese kustwacht zijn geraakt. Een van de boten zou hierdoor schade hebben opgelopen. De Chinese kustwacht meldt dat het twee schepen heeft “verdreven” uit het betwiste gebied.

Sky News bevestigt dat de Chinese kustwacht een waterkanon heeft gebruikt. Een verslaggever van de nieuwszender zat aan boord van een getroffen schip van de Filipijnse kustwacht. In een video vertelt ze dat er schade is aan de overkapping van het vaartuig. De schade wordt kort in beeld gebracht.

Het incident vond plaats in de buurt van het Scarborough-rif in de Zuid-Chinese Zee. Beide landen claimen dat rif als grondgebied. De Filipijnse schepen zouden daar brandstof en voedsel leveren aan vissers en waren bezig met een patrouille. De Filipijnen melden dinsdag dat China een 380 meter lange drijvende grens heeft opgeworpen, waarmee het land toegang tot de wateren – van oudsher een visgebied – blokkeert.

Oplopende spanningen

Beijing heeft ontstemd gereageerd. “China adviseert de Filipijnen onmiddellijk te stoppen met hun inbreukmakende en provocerende acties en de vastberadenheid van China om zijn soevereiniteit te beschermen niet uit te dagen”, verklaart een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. De Chinese kustwacht zou bovendien maatregelen hebben genomen die “overeenkomen met wetgeving”.

Het afgelopen jaar zijn de spanningen in de Zuid-Chinese Zee opgelopen. China maakt steeds meer aanspraak op maritieme gebieden die ook door de Filipijnen en Japan worden geclaimd. In de afgelopen weken lagen China en de Filipijnen al meerdere keren in de clinch door incidenten op zee. Het jongste incident valt samen met een gezamenlijke legeroefening van de Filipijnen en de Verenigde Staten. China hekelt de jaarlijkse oefening.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

AB Texel neemt GMP-bulktransport over van Stam Transport

OUDESCHILD - AB Texel neemt per 1 juli 2024 het bulktransport van GMP-producten over van Stam Transport uit Waalwijk en verdicht daarmee zijn netwerk...