Clicky

maandag 27 mei 2024 - 01:43 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsPro-Palestijnse demonstranten onderbreken wederom Kamerdebat

Pro-Palestijnse demonstranten onderbreken wederom Kamerdebat

DEN HAAG – Wederom hebben pro-Palestijnse demonstranten een plenaire vergadering in de Tweede Kamer onderbroken. Vier demonstranten riepen vlak na aanvang van een debat over de parlementaire enquête over fraudebeleid leuzen als “Free, free Palestine” vanaf de publieke tribune en werden vervolgens door de beveiliging verwijderd. Ook in de centrale hal en voor de ingang van het parlementsgebouw waren demonstranten. Sommigen zwaaiden met Palestijnse vlaggen.

Ook de andere demonstranten in het gebouw zijn weggesleept door de beveiliging en de politie. De afgelopen maanden zijn meer van zulke protesten geweest en dat leidde tot brede verontwaardiging in de Kamer. Deze keer ging het om een relatief kleinschalig protest. Binnen is een tiental demonstranten gesignaleerd. De ingang wordt nog steeds geblokkeerd door circa vijftien actievoerders.

Extinction Rebellion Justice Now! zegt achter het protest te zitten. Deze groep voerde al twee keer eerder actie in het Tweede Kamergebouw, waar dat niet is toegestaan.

Kamervoorzitter Martin Bosma heeft na het eerste protest in maart maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Hij heeft met de Haagse burgemeester Jan van Zanen afgesproken dat de politie zonder toestemming uit het Stadhuis demonstranten uit het Kamergebouw mag verwijderen, als ze een verzoek om te vertrekken negeren. Hij kondigde ook maatregelen aan om te voorkomen dat demonstratiemateriaal als vlaggen en spandoeken mee worden genomen naar binnen. Dat mag niet volgens de huisregels, maar gebeurt regelmatig.

Na de vorige pro-Palestijnse protesten in de Tweede Kamer heeft Bosma tegen meerdere actievoerders aangifte gedaan. Ze kregen ook een pandverbod van enkele weken opgelegd.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Qatar Airways

Twaalf gewonden bij nieuw incident met turbulentie in vliegtuig

DUBLIN - In een vliegtuig van Qatar Airways dat onderweg was van Doha (Qatar) naar Dublin, zijn twaalf mensen lichtgewond geraakt door turbulentie boven...