Clicky

maandag 27 mei 2024 - 21:43 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsRusland: grotere buffer nodig als Oekraïne nieuwe raketten krijgt

Rusland: grotere buffer nodig als Oekraïne nieuwe raketten krijgt

MOSKOU – Als Oekraïne van de Verenigde Staten raketten krijgt met een groter bereik, zal Rusland de “bufferzone” in Oekraïne uitbreiden, zegt de regering in Moskou.

Rusland heeft eerder gezegd dat zo’n buffer moet voorkomen dat vanaf Oekraïens grondgebied Russische doelen getroffen kunnen worden.

Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov reageerde met zijn uitspraken over de bufferzone op het nieuws dat de Amerikaanse senaat heeft ingestemd met een nieuw steunpakket ter waarde van een miljard dollar (ruim 900 miljoen euro). Mogelijk kan Oekraïne dan ook beschikken over zogenoemde ATACM-raketten met een groter bereik.

President Volodymyr Zelensky heeft gezegd dat hij hoopt dat Washington raketten gaat leveren met een bereik van zo’n 300 kilometer. Oekraïne beschikt voor zover bekend nu alleen nog over een variant die maar 165 kilometer kan afleggen. Zelensky noemde het “cruciaal” dat zijn land die wapens krijgt.

Peskov zei dat Rusland al langer vindt dat wapens met een groter bereik ook een grotere bufferzone vereisen. In dat beleid is niets veranderd, aldus de woordvoerder.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS