Clicky

vrijdag 24 mei 2024 - 16:02 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsOmtzigt over asiel: we houden ons aan internationale afspraken

Omtzigt over asiel: we houden ons aan internationale afspraken

DEN HAAG – Asiel blijft een struikelblok aan de formatietafel. NSC-leider Pieter Omtzigt herhaalde woensdag in de marge van een nieuwe ronde van onderhandelingen dat hij vasthoudt aan de “basislijn” ten aanzien van de rechtstaat die de onderhandelende partijen in januari al zijn overeengekomen. Daarin staat onder meer dat bestaande verdragen en Europese wetgeving worden gerespecteerd.

“Voor mij staat die basislijn niet ter discussie”, aldus Omtzigt. Hij rekent erop dat dit ook geldt voor de andere partijen aan de onderhandelingstafel, omdat die er ook hun handtekening onder hebben gezet. “Je gaat er gewoon vanuit dat je de afspraken met elkaar nakomt.” Over de noodzaak van fors minder migratie zijn de partijen het overigens eens, benadrukt Omtzigt. Maar over de maatregelen om dat te bereiken hebben zij nog altijd “pittige discussies”.

Volgens mediaberichten eerder deze week zouden de partijen overwegen de aanhoudend hoge asielinstroom aan te merken als een crisissituatie. Dat zou mogelijk ruimte bieden om beperkende maatregelen te treffen die indruisen tegen internationale afspraken. Het demissionaire kabinet liet dit al eens uitzoeken en kwam tot de conclusie dat het niet kan. Zowel aan wetgeving als omstandigheden is sindsdien niets veranderd, zei asielstaatssecretaris Eric van der Burg dinsdag.

Het onderwerp migratie is dinsdag kort besproken aan de formatietafel. Geen van de partijen wil zeggen of er schot zit in dat deel van de onderhandelingen. Wel benadrukt PVV-leider Geert Wilders nog maar eens dat er “een stevig pakket” moet komen om de asielinstroom te beperken. Als de andere partijen hem daar niet in tegemoet komen, is dat voor hem een breekpunt: “Dan komt er geen kabinet.” De PVV-leider liep eerder in deze kabinetsformatie al eens boos van tafel tijdens een gesprek over migratie.

Woensdagochtend spraken PVV, VVD, NSC en BBB verder over de financiën, een ander mogelijk struikelblok. De informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf ontvangen later op de dag het Centraal Planbureau (CPB), dat een aantal scenario’s moet gaan doorrekenen. Omtzigt verwacht daarom niet dat woensdag al knopen worden doorgehakt in de formatie. Hij benadrukt opnieuw dat er ook op onderdelen pas een akkoord is, als de partijen het overal over eens zijn.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS