Clicky

zaterdag 18 mei 2024 - 16:32 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsWilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing

Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing

DEN HAAG – PVV-leider Geert Wilders houdt voet bij stuk en heeft aangifte gedaan tegen GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans om uitspraken die hij zaterdag deed op diens partijcongres. Hij vindt dat Timmermans zich schuldig heeft gemaakt aan opruiing, omdat hij zou hebben aangezet tot strafbare feiten, zo is te lezen in de aangifte die zijn advocaat Herman Loonstein maandag aan het Openbaar Ministerie heeft gezonden.

Wilders kondigde zaterdagavond al aan dat hij aangifte ging doen, maar hij wilde eerst nog inhoudelijk met zijn advocaat overleggen.

Het citaat waar de PVV-voorman op doelt, is: “Mensen onze taak is helder. Wij zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt.” In de aangifte staat dat “deze dubbele ontkenning (niets wordt nagelaten) betekent dat (volgens Timmermans) alles kan en zal worden ingezet. Hieronder valt (dus) ook enig strafbaar feit.” Daarbij kan het bij opruiing gaan om een oproep tot geweld. Dat hoeft niet per se een letterlijke oproep te zijn, maar kan ook indirect of impliciet worden gedaan. Timmermans heeft dat laatste volgens de advocaat “op zijn minst” gedaan.

In de tekst van Timmermans’ toespraak die journalisten vooraf kregen, stond “niet nalaten”. Zijn gedane uitspraak zou een verspreking zijn. Volgens de advocaat van Wilders maakt het niet uit of hij ‘niet’ of ‘niets’ bedoelde. De intentie en oproep van Timmermans zouden “de facto” gelijk blijven, “te weten het niet nalaten van enige inzet, teneinde te voorkomen dat aangever aan de macht komt”.

De advocaat vindt dat de GroenLinks-PvdA-leider het risico neemt dat hij met zijn uitspraak mensen kan aanzetten om strafbare feiten te plegen. Daarbij refereert hij aan Pim Fortuyn die in 2002 werd vermoord door een tegenstander van zijn ideeën, na veel kritiek door politici. Bovendien weet Timmermans dat Wilders al twintig jaar streng wordt beveiligd omdat er mensen zijn die hem iets aan willen doen, stelt Loonstein. Ook wijst de advocaat erop dat Timmermans zelf in Vrij Nederland heeft gezegd dat een politicus erg voorzichtig moet zijn met woorden vanwege de lading en het effect die ze kunnen hebben op anderen.

Timmermans zelf had meteen zondagochtend via X al ontkend dat hij zou hebben opgeroepen tot geweld. Hij benadrukte dat zijn middelen “altijd parlementair zijn en niets anders. Iedere andere suggestie werp ik verre van me.” Tegelijk gaf de GroenLinks-PvdA-leider aan dat de PVV-voorman altijd meteen om zich heen slaat als hij kritiek krijgt.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

AB Texel neemt GMP-bulktransport over van Stam Transport

OUDESCHILD - AB Texel neemt per 1 juli 2024 het bulktransport van GMP-producten over van Stam Transport uit Waalwijk en verdicht daarmee zijn netwerk...