Clicky

maandag 27 mei 2024 - 21:31 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsVN-onderzoek: geen bewijs dat UNRWA-leden banden met Hamas hadden

VN-onderzoek: geen bewijs dat UNRWA-leden banden met Hamas hadden

NEW YORK/LONDEN – Er is geen bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA leden waren van de organisatie Hamas. Dit is de uitkomst van een onafhankelijk onderzoek onder leiding van de Franse ex-minister Catherine Colonna. Dit meldt onder meer de Britse krant The Guardian.

Israël heeft eerder ruim tien medewerkers van de UNRWA ervan beschuldigd medeplichtig te zijn geweest aan de aanval van Hamas op 7 oktober op Israëlisch grondgebied. Tal van landen, inclusief Nederland, staakten de financiering van UNRWA, die al decennia van levensbelang is voor Palestijnse vluchtelingen in Libanon, Syrië, Jordanië en de Palestijnse gebieden, inclusief de Gazastrook.

VN-chef António Guterres heeft verheugd op de conclusies van de onafhankelijke onderzoekers gereageerd. Hij gaat met het hoofd van de UNRWA, Philippe Lazzarini, snel bespreken hoe de aanbevelingen uit het rapport van Colonna kunnen worden toegepast. Guterres roept alle betrokken landen op actief de UNRWA te steunen, omdat de organisatie een levenslijn is voor veel Palestijnen.

De onderzoekers hebben onder meer vastgesteld dat de Israëlische beschuldigingen niet zijn onderbouwd met enig bewijs. De VN-organisatie geeft lijsten met kandidaat-medewerkers aan Israëli’s ter goedkeuring en sinds 2011 heeft Israël geen enkele zorg geuit over de mensen op de lijsten van medewerkers. Israël heeft de lijst van maart dit jaar gebruikt om beschuldigingen te uiten tegen twaalf medewerkers, maar levert geen bewijs daarvan. Die Palestijnen zouden volgens de beschuldigingen medeplichtig zijn geweest aan de bloedige aanval van Hamas en enkele andere Palestijnse groepen op plaatsen rond de Gazastrook.

De door de VN ingehuurde onderzoekers constateren dat de UNRWA “robuuste richtlijnen en procedures heeft om er zeker van te zijn dat de organisatie zich houdt aan de beginselen van humanitaire neutraliteit”. De tekst van het onderzoeksrapport wordt officieel later op maandag gepubliceerd.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS