Clicky

maandag 20 mei 2024 - 11:02 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsPrijsstijging koopwoningen in eerste kwartaal het hoogst in Utrecht

Prijsstijging koopwoningen in eerste kwartaal het hoogst in Utrecht

DEN HAAG – In het eerste kwartaal van 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen in alle provincies hoger dan een jaar eerder. De stijging was met 5,7 procent het grootst in Utrecht. Verder waren er in bijna alle provincies meer woningtransacties. De prijsontwikkelingen zijn gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Bestaande koopwoningen in Nederland waren in het eerste kwartaal van dit jaar 3,8 procent duurder dan in het eerste kwartaal van 2023. De jaar-op-jaarstijging volgt op vier kwartalen met een prijsdaling. Kwartaal op kwartaal stegen de prijzen voor het derde kwartaal op rij. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2023 waren koopwoningen 2,4 procent duurder.

Het aantal bestaande koopwoningen dat in Nederland van eigenaar wisselde in het eerste kwartaal van 2024 bedroeg 44 441. Dat is 9,9 procent meer dan een jaar eerder.

In bijna alle provincies meer woningtransacties

Op Utrecht na was het aantal woningtransacties in alle provincies hoger. Met 22,5 procent was de stijging het grootst in Zeeland. De daling in Utrecht was 0,5 procent.

In de helft van de provincies was de prijsstijging in het eerste kwartaal hoger dan gemiddeld in Nederland. Het hoogst was de prijsstijging jaar op jaar met 5,7 procent in de provincie Utrecht, het kleinst met 1,7 procent in Zeeland.

Sterke stijging woningtransacties in gemeente Rotterdam

Van de vier grootste steden noteerde Utrecht met 8,8 procent de grootste prijsstijging. Met 1,9 procent was de stijging het kleinst in Rotterdam. Bij het aantal woningtransacties is het beeld echter omgekeerd. In Rotterdam was, met 32,6 procent, de stijging van woningtransacties het hoogst ten opzichte van het eerste kwartaal 2023, in Utrecht het kleinst met 5,6 procent.

Prijsstijging bij alle woningtypes

Van alle woningtypen waren de prijzen in het eerste kwartaal van 2024 hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging was met 5,4 procent het grootst bij tussenwoningen en met 0,5 procent het kleinst bij vrijstaande woningen.

In het eerste kwartaal van 2024 was de stijging van woningtransacties het grootst bij appartementen (26,7 procent) ten opzichte van eerste kwartaal 2023. Bij tussenwoningen is er een daling van het aantal woningtransacties met 0,2 procent.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Recordwinst Ryanair ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

DUBLIN - Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse...