Clicky

zaterdag 18 mei 2024 - 22:51 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsIsraël roept ambassadeurs op matje om stemming VN-veiligheidsraad

Israël roept ambassadeurs op matje om stemming VN-veiligheidsraad

TEL AVIV – Israël roept zondag de ambassadeurs op het matje van landen die donderdag in de VN-Veiligheidsraad voor een volwaardig Palestijns VN-lidmaatschap stemden. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de ambassadeurs zijn opgeroepen voor een “protestgesprek”, waarin Israël zijn ongenoegen wil uiten.

Tijdens de stemming van donderdag in de Veiligheidsraad stemde alleen de Verenigde Staten tegen. Het land gebruikte bovendien zijn veto om de resolutie die opriep tot het volwaardige Palestijnse VN-lidmaatschap te blokkeren. Twee landen, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, onthielden zich van stemming.

De Veiligheidsraad telt vijftien leden. Vijf daarvan zijn permanent lid: China, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en de VS. Zij kunnen een voorstel met een veto blokkeren.

“De ambassadeurs van Frankrijk, Japan, Zuid-Korea, Malta, Slowakije en Ecuador zullen morgen worden ontboden”, stelde de woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag. “Een identiek protest zal worden gepresenteerd aan andere landen.”

De Palestijnse Autoriteit, het bestuur op de Westelijke Jordaanoever, stelde zaterdag juist de relatie met de Verenigde Staten te heroverwegen. President Mahmoud Abbas noemde het Amerikaanse veto tegen een volwaardig VN-lidmaatschap voor de Palestijnen als reden voor dat besluit.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

onweer

Waarschuwing voor ‘stevige onweersbuien’ geldt niet meer

DE BILT - De code geel die door het KNMI was afgegeven voor de middag en avond voor de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en...