Clicky

zaterdag 27 juli 2024 - 03:30 uur
Transport GmbH
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsAxios: VS-sancties tegen legereenheid Israël om mensenrechten

Axios: VS-sancties tegen legereenheid Israël om mensenrechten

WASHINGTON – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken kondigt naar verwachting binnen enkele dagen sancties aan tegen het Netzah Yehuda-bataljon van het Israëlische leger. Die legereenheid zou mensenrechten hebben geschonden op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat schrijft het Amerikaanse nieuwsplatform Axios onder verwijzing naar drie Amerikaanse bronnen.

Het zou de eerste keer zijn dat de VS sancties opleggen aan een Israëlische militaire eenheid. De sancties zouden ervoor moeten zorgen dat het bataljon en zijn leden geen enkele vorm van Amerikaanse militaire hulp of training ontvangen, aldus Axios.

Het Netzah Yehuda-bataljon, waar uitsluitend mannen toe behoren, werd in 1999 opgericht als een speciale eenheid voor ultraorthodoxe soldaten. Op de website staat dat er op elk moment ongeveer duizend soldaten in de eenheid dienen.

Netanyahu

Axios stelt dat de op de Westelijke Jordaanoever gestationeerde eenheid een bestemming is geworden voor “jonge radicaal-rechtse kolonisten die in geen enkele andere gevechtseenheid werden toegelaten”. Om welke mensenrechtenschendingen door het bataljon het precies gaat, vermeldt Axios niet.

LEES OOK
Leger Israël roept reservisten op voor meer operaties in Gaza

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde de eventuele Amerikaanse sancties “het toppunt van absurditeit” in een post op X. “In een tijd waarin onze soldaten vechten tegen de monsters van het terrorisme, is de intentie om een sanctie op te leggen aan een legereenheid het toppunt van absurditeit en een moreel dieptepunt.”

Vrijdag maakte de Europese Unie bekend voor het eerst sancties op te leggen aan Israëlische kolonisten om gewelddadigheden tegen Palestijnen. De kolonisten mogen door de sancties de Europese Unie niet meer in. Ook mogen ze geen zaken meer doen met EU-burgers en hun tegoeden en rekeningen die ze in de EU hebben, worden bevroren.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Tientallen kabels doorgebrand op TGV-lijn richting noorden

PARIJS - Bij de sabotage van de hogesnelheidslijn van Parijs richting noorden zijn in Croisilles ongeveer veertig kabels doorgebrand, meldt de burgemeester van de...
×