Clicky

vrijdag 24 mei 2024 - 14:34 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsVeiligheidsraad stemt over VN-lidmaatschap Palestijnen

Veiligheidsraad stemt over VN-lidmaatschap Palestijnen

NEW YORK – De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt volgens diplomaten donderdagavond al over een Palestijns verzoek om als volwaardige VN-lidstaat erkend te worden. De stemming wordt verwacht om 17.00 uur in New York, 23.00 uur Nederlandse tijd.

De Palestijnen gelden sinds 2012 als waarnemers bij de Verenigde Naties. Ze lobbyen al jaren voor een volwaardig lidmaatschap. Dat zou neerkomen op erkenning van een Palestijnse staat.

Zo’n stap moet eerst worden goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad. Daar kunnen de Verenigde Staten, een bondgenoot van Israël, een veto uitspreken. De Algemene Vergadering van de VN moet ook instemmen.

Israël is fel tegen zo’n stap en de VS hebben zich terughoudend opgesteld. De Amerikaanse regering vindt dat zoiets niet eenzijdig bij de VN geregeld kan worden, maar de uitkomst moet zijn van een vredesproces waar ook Israël bij is betrokken.

Aanvankelijk werd ervan uitgegaan dat de stemming vrijdag zou zijn.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Singapore Airlines

Singapore Airlines kan claims van “acht cijfers” tegemoetzien

SINGAPORE - Singapore Airlines moet volgens schadedeskundigen vrezen voor forse schadeclaims van passagiers die deze week gewond raakten toen een toestel van de luchtvaartmaatschappij...