Clicky

vrijdag 24 mei 2024 - 15:56 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerAP waarschuwt voor verkeerslicht dat veel info weggebruiker verzamelt

AP waarschuwt voor verkeerslicht dat veel info weggebruiker verzamelt

DEN HAAG – Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico’s met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht.

Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens, die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief met klem oproept uit te zoeken of de verkeerslichten voldoen aan de privacywetgeving (AVG).

De slimme verkeerslichten maken – veelal zonder mensen dat weten – contact met (verkeers)apps op smartphones van weggebruikers. De verkeerslichten meten niet alleen hoeveel verkeer er langsrijdt, maar kunnen “volledige ritten in kaart brengen, inclusief datum, tijd en snelheid”. Daardoor is het zelfs mogelijk personen te identificeren, waarschuwt de AP. “Dit kan waardevolle informatie zijn voor kwaadwillenden. De kans op zogenaamde hacks valt dan ook niet te onderschatten.”

Volgens de autoriteit is niet altijd duidelijk wie verantwoordelijk is voor het verzamelen en gebruiken van de gegevens en met wie ze precies gedeeld worden. De toezichthouder heeft het ministerie in 2021 al eens gewezen op de gevaren en ziet nog altijd onzorgvuldigheden, terwijl de slimme verkeerslichten steeds vaker geplaatst worden.

Het ministerie zegt graag het gesprek aan te gaan met de autoriteit over haar zorgen en over maatregelen die al genomen zijn. Ook blijft het in gesprek met lagere overheden “om bewustzijn, kennis en handelen te versterken”.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS