Clicky

vrijdag 24 mei 2024 - 15:50 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartGoederenoverslag North Sea Port in eerste kwartaal gedaald

Goederenoverslag North Sea Port in eerste kwartaal gedaald

De goederenoverslag via zeevaart in North Sea Port nam in het eerste kwartaal van dit jaar met 3,2 procent af in vergelijking met dezelfde periode in 2023. De daling laat zich vooral bij de overslag van de droge bulk zien. Bij de overslag via binnenvaart is er wel groei.

Gedurende de eerste drie maanden van dit jaar boekten de bedrijven in North Sea Port een goederenoverslag via zeevaart van 16,4 miljoen ton. Dat is 500.000 ton minder dan in dezelfde periode in 2023 (-3,2 procent).

Droge bulk daalt, vloeibare bulk stijgt

De overslag van droge bulk nam met 6,4 procent af (-0,6 miljoen ton), onder meer bij de oliehoudende zaden, ijzererts en schroot. Mineralen en meststoffen namen wel toe. De jaren 2022 en 2023 stonden echter voor sterke droge bulkcijfers omwille van onder andere het opbouwen van buffers als gevolg van de Oekraïne-oorlog. Deze ‘bufferdrang’ is gaan liggen, de volumes zitten opnieuw op het niveau van voor corona.

Bij de vloeibare bulk is wel een kentering te noteren: een bescheiden groei van 2,8 procent (+ 0,1 miljoen ton) bij onder meer chemische producten en kunstmest.

De containeroverslag neemt met 26,3 procent af. In percenten veel maar in absolute cijfers gaat het slechts over een verschil van 0,1 miljoen ton (-18.000 TEU).

De overslag van stukgoed blijft op hetzelfde niveau (+1,6 procent of + 40.000 ton).

Nam in 2023 de handel met Rusland met -42 procent verder af, omwille van de EU-sancties, dan daalt die in het eerste kwartaal met nog eens 18 procent.

Groei in binnenvaart

Bij de goederenoverslag via de binnenvaart is er gedurende het eerste kwartaal van 2024 wél een groei vast te stellen: +3,9 procent (+0,6 miljoen ton), wat een totaal van 15,9 miljoen ton geeft. De stijging is bij de vloeibare bulk te zien (+8,3 procent, +0,6 miljoen ton). De droge bulk blijft zowat op een status-quo (-1,1 procent, -0,1 miljoen ton).

Verwachtingen

Het eerste kwartaal van dit jaar ligt in lijn met de voorgaande drie kwartalen waarin de goederenoverslag telkens weer toenam. De verwachting is dat dit nog twee kwartalen zou kunnen aanhouden, met een licht herstel naar het einde van het jaar toe.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS