Clicky

maandag 27 mei 2024 - 11:33 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsABN AMRO: huizenprijzen stijgen richting recordniveau

ABN AMRO: huizenprijzen stijgen richting recordniveau

AMSTERDAM – ABN AMRO verwacht dat de huizenprijzen dit jaar met 6 procent zullen stijgen en volgend jaar met 5 procent. Daarmee stijgen de prijzen richting het recordniveau van juli 2022. Eerder verwachtte de bank een stijging van 4 procent dit jaar en 3,5 procent volgend jaar, maar vooral door de hogere lonen en dalende hypotheekrentes zijn de verwachtingen omhoog bijgesteld.

Maar ook de verhoogde startersvrijstelling helpt mee, ziet ABN AMRO. Daarmee wordt het voor starters aantrekkelijker om een huis te kopen.

De bank maakte ook bekend dat het aantal woningverkopen in de eerste twee maanden van het jaar 13 procent hoger lag dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat komt mede doordat beleggers sneller woningen van de hand doen, omdat particuliere verhuur steeds minder aantrekkelijker wordt door maatregelen van het kabinet.

Overvol stroomnet

Toch zal het aantal transacties voorlopig niet terugkomen op het niveau van voor de energiecrisis. Dat komt volgens ABN AMRO door het geringe aantal bouwvergunningen dat wordt afgegeven en het overvolle stroomnet. Daardoor werden er vorig jaar maar 73.000 woningen gebouwd, terwijl dat er volgens ramingen jaarlijks 115.000 moeten zijn om de nationale doelen te halen.

Woningmarktdeskundigen waarschuwden eerder al dat de plannen van demissionair woonminister Hugo de Jonge om huurwoningen in de vrije sector te reguleren de woningbouw juist verder afremmen. Voor investeerders is het bouwen van woningen hierdoor niet meer rendabel genoeg, waardoor het tekort verder oploopt.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS