Clicky

maandag 27 mei 2024 - 11:17 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsRutte: 1 miljard extra dit jaar voor militaire steun aan Oekraïne

Rutte: 1 miljard extra dit jaar voor militaire steun aan Oekraïne

DEN HAAG -Nederland maakt dit jaar 1 miljard euro extra vrij voor militaire hulp aan Oekraïne. Dat heeft het demissionaire kabinet vrijdag aangekondigd in een gesprek met president Volodymyr Zelensky van Oekraïne, twitterde premier Mark Rutte. Daarmee komt het totaal aan militaire steun dit jaar op 3 miljard euro.

Verder gaat er ook volgend jaar 3 miljard naar Oekraïne aan militaire steun, aldus de premier. Ook wordt er 400 miljoen euro vrijgemaakt voor steun aan de economie en infrastructuur van Oekraïne. Het land lag de afgelopen weken zwaar onder vuur van Rusland. Donderdag werd nog de grootste energiecentrale bij Kyiv verwoest.

“Oekraïne wordt dagelijks geteisterd door Russische agressie. Deze week vonden grootschalige aanvallen plaats op energiecentrales. Ook kwamen opnieuw burgers om het leven bij aanvallen op de stad Kharkiv. Oekraïne heeft meer nodig om zichzelf te beschermen”, aldus Rutte.

Verder blijft het kabinet zich inzetten om extra luchtverdediging en munitie voor de regering in Kyiv te regelen. Daarbij wordt volgens de minister-president nauw samengewerkt met onder andere Denemarken en Tsjechië. Rutte voerde hierover woensdag nog overleg met de regeringsleiders van beide landen.

Met zowel Praag als Kopenhagen werkt Den Haag al langer samen om Oekraïne te helpen. Met de Denen gaat Nederland F-16 gevechtsvliegtuigen leveren. Ook trainen ze Oekraïense piloten om met dit toestel te kunnen vliegen. Onlangs gaf Nederland een kwart miljard euro uit aan een initiatief van de Tsjechen om op zeer korte termijn 800.000 artilleriegranaten voor Oekraïne te kunnen kopen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS