Clicky

vrijdag 24 mei 2024 - 16:26 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLogistiekVerbeterde cao met vijf procent loonsverhoging voor werknemers distributiecentra Albert Heijn

Verbeterde cao met vijf procent loonsverhoging voor werknemers distributiecentra Albert Heijn

UTRECHT – De salarissen van werknemers in de distributiecentra (DC’s) van Albert Heijn gaan omhoog met gemiddeld 5 procent. Dat heeft de FNV afgesproken met het supermarktbedrijf. De leden van de vakbond hebben het laatste woord en stemmen de komende dagen over dit resultaat.

De nieuwe cao voor zo’n 6.000 distributiemedewerkers loopt een jaar. Daarin stijgen de lonen met 4 procent en nog eens € 0,16 per uur . Ook zijn er afspraken gemaakt over de toeslagen. Wie alleen op zaterdagen werkt (eendaagse parttimers), krijgt 35 procent bovenop zijn salaris. Voor uitzendkrachten gaat de toeslag omhoog, tot maximaal 75 procent.

Vorig jaar nog gestaakt voor goede cao

De FNV heeft sinds half februari onderhandeld met Albert Heijn. Vorig jaar zagen de werknemers van de distributiecentra zich nog genoodzaakt om maar liefst elf dagen te staken voor een goede cao. Zij kregen er toen uiteindelijk 10 procent salaris bij.
Bereikt door vakbondsleden bij Albert Heijn

Shefania Sewbaks, bestuurder FNV Handel: “We hebben nu niet hoeven staken gelukkig. Dit resultaat hebben wij bereikt door de kracht van onze leden bij Albert Heijn, die duidelijk hebben laten weten wat zij wilden en hun collega’s hebben betrokken bij het overleg. Veel vaste medewerkers en uitzendkrachten, parttimers en fulltimers, zijn lid van de FNV. Zij maken goed werk bereikbaar. Voor iedereen bij Albert Heijn.”

Ze maakt daarmee een knipoog naar de missie van het bedrijf (Samen beter eten bereikbaar maken. Voor iedereen).

Maatregelen tegen hoge werkdruk

Naast de afspraken over lonen en toeslagen komen er in de cao maatregelen tegen hoge werkdruk. Zo mag Albert Heijn uitzendkrachten, net als de vaste werknemers, niet beoordelen op alleen de snelheid waarmee ze orders verzamelen. Ook blijft de zogeheten zwaarwerkregeling (RVU) lopen tot 31 december 2025. Door deze Regeling Vervroegd Uittreden kunnen mensen met zwaar werk in de DC’s eerder stoppen met werken.

Nog veel meer mensen moeten in vaste dienst

De FNV wil dat veel meer mensen in vaste dienst komen bij Albert Heijn. In de cao is nu geregeld dat voor alle vertrekkende medewerkers met een dienstverband nieuwe mensen in dienst komen. Zo wordt voorkomen dat het aantal medewerkers met een onzekere (uitzend)baan toeneemt. Op dit moment is meer dan 50 procent uitzendkracht.

Afspraken over aanpakken ongelijkheid

Deze uitzendkrachten krijgen vaak het zwaarste werk en zijn uitgesloten van bepaalde regelingen in de cao. Dat laatste geldt ook voor parttimers. Albert Heijn is het eens met de FNV dat respect en gelijkwaardigheid de basis zijn van een goede werkplek. Daarom is afgesproken dat alle regelingen in de cao worden onderzocht op eventuele ongelijke effecten voor verschillende groepen werknemers.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Boeing ziet verzesvoudiging aantal veiligheidsmeldingen personeel

ARLINGTON - Medewerkers van Boeing hebben in de eerste twee maanden van dit jaar zes keer zoveel meldingen gedaan die te maken hebben met...