Clicky

zondag 19 mei 2024 - 17:17 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSWegvervoerVrachtwagenchauffeur wil lagere straf voor doodrijden motoragent

Vrachtwagenchauffeur wil lagere straf voor doodrijden motoragent

DEN HAAG – De vrachtwagenchauffeur die in 2021 een motoragent doodreed op de Waalhaven in Rotterdam wil zo snel mogelijk uit de gevangenis en naar een psychiatrische kliniek. Dat bleek donderdag tijdens een zitting bij het gerechtshof in Den Haag, ter voorbereiding op het hoger beroep in juni.

De 48-jarige Willem M. uit Melissant is in 2022 veroordeeld tot twaalf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Hij reed motoragent Arno de Korte aan nadat deze hem een volgteken had gegeven, sleurde hem honderden meters mee en reed vervolgens door naar de plek waar hij zijn vrachtwagen moest lossen.

Volgens de advocaat van Willem M. was er sprake van een ongeluk. Hij wil in hoger beroep deskundigen horen om meer duidelijkheid te krijgen over de psyche van zijn cliënt. Dat maakt uit voor de hoogte van de straf. Als M. sterk verminderd toerekeningsvatbaar was tijdens de aanrijding en de kans op herhaling klein is, kan de straf volgens zijn advocaat worden verminderd tot 5 jaar cel en tbs met voorwaarden.

De vrachtwagenchauffeur zit nu bijna drie jaar vast. Zijn advocaat wil dat alvast een plek voor hem wordt geregeld bij een forensisch psychiatrische kliniek. Het Openbaar Ministerie noemt dit “op de muziek vooruitlopen” en stelt dat er in de straf al rekening is gehouden met zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid.

Willem M. is autistisch en heeft een posttraumatische stressstoornis. “Wat heb ik verkeerd gedaan, waarom moest dit allemaal gebeuren?”, snikte hij tijdens de zitting. Bij de aanrijding zou hij flashbacks hebben gehad naar eerdere ernstige aanrijdingen.

In 2020 reed de vrachtwagenchauffeur een 79-jarige vrouw uit Hellevoetsluis dood en in 2015 verloor een andere motoragent zijn arm bij een ongeluk op de A15. Voor het doodrijden van de Hellevoetse werd hij niet vervolgd. Voor het verwonden van de eerste motoragent kreeg hij onder meer een taakstraf.

Collega’s en familie van Arno de Korte waren aanwezig bij de regiezitting. De moeder van de motoragent zette een ingelijste foto van hem voor zich neer in de rechtszaal. “We willen dat er aandacht blijft voor deze zaak”, vertelde zijn schoonzus. “Er is zoveel geweld tegen hulpverleners, daar moet tegen worden opgetreden. Deze man mag er niet opnieuw mee wegkomen.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Opnieuw code geel in oosten en zuiden vanwege onweersbuien met veel...

DE BILT - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk...