Clicky

zaterdag 18 mei 2024 - 21:45 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartZembla: Platformmedewerkers Schiphol blootgesteld aan fijnstof

Zembla: Platformmedewerkers Schiphol blootgesteld aan fijnstof

HILVERSUM -Platformmedewerkers op Schiphol worden dagelijks blootgesteld aan gemiddeld meer dan 100.000 ultrafijne deeltjes per kubieke cm, dat is ruim twee keer zoveel als wat volgens de Arbeidsinspectie vanuit gezondheidskundig oogpunt gewenst is. Dat blijkt uit een omvangrijk, nog niet gepubliceerd onderzoek dat in handen is van Zembla.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksinstituut IRAS van de Universiteit Utrecht en het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL) in opdracht van Schiphol. Het stelselmatig inademen van ultrafijnstof kan hart- en longziekten veroorzaken.

Vakbond FNV zegt in een reactie bezorgd te zijn over de uitkomsten van het onderzoek. “Dat het foute boel is wisten we en daarom zijn we hier al zo lang op aan het drukken. We zijn ervan geschrokken dat de blootstelling zo hoog is. Het onderstreept dat snel adequate maatregelen getroffen moeten worden om te zorgen dat de blootstelling minimaal wordt.”

BronZembla
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

onweer

Waarschuwing voor ‘stevige onweersbuien’ geldt niet meer

DE BILT - De code geel die door het KNMI was afgegeven voor de middag en avond voor de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en...