Clicky

maandag 27 mei 2024 - 05:02 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsKwart bevolking heeft problemen met ontlasting

Kwart bevolking heeft problemen met ontlasting

AMERSFOORT – Bijna een kwart van de Nederlanders (23 procent) heeft problemen met de ontlasting, meldt de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) woensdag, op Nationale Poepdag, op basis van eigen onderzoek. Daaraan deden 54.000 mensen mee, van wie 17 procent regelmatig diarree blijkt te hebben en 6 procent veelvuldig verstopping. Iets meer dan een vijfde (21 procent) noemde de eigen stoelgang perfect.

Met name waterige of dunne ontlasting veroorzaakt problemen, zegt MLDS-directeur Mariël Croon. “Dunne ontlasting kan sociaal belemmerend zijn, doordat mensen altijd een wc in de buurt moeten hebben. Het is belangrijk dat daar aandacht voor is, en dat er meer wc’s zijn in de openbare ruimte.”

Verstopping komt vaak door een tekort aan vezels of vocht. “Negen op de tien Nederlanders eten te weinig vezels”, weet de MLDS. Ze zouden er dus goed aan doen om vezelrijke voeding tot zich te nemen als volkorenproducten, bonen, groenten en vruchten.

De MLDS roept op Nationale Poepdag mensen op om vaker achterom te kijken op de wc. “Dat geeft informatie over de gezondheid van je spijsvertering.” Problemen ermee moet je gewoon bespreken met de dokter en je moet je er niet voor schamen, vindt de MLDS.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Qatar Airways

Twaalf gewonden bij nieuw incident met turbulentie in vliegtuig

DUBLIN - In een vliegtuig van Qatar Airways dat onderweg was van Doha (Qatar) naar Dublin, zijn twaalf mensen lichtgewond geraakt door turbulentie boven...