Clicky

dinsdag 30 april 2024 - 01:32 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSWegvervoerDeense politie controleert weekendrust: bijna helft gecontroleerde chauffeurs in overtreding

Deense politie controleert weekendrust: bijna helft gecontroleerde chauffeurs in overtreding

HVIDOVRE – Verschillende transporteurs zijn aangeklaagd wegens het niet naleven van de regels inzake wekelijkse rust, nadat de Deense politie zondag een controle hield in het Deense Hvidovre. Hier trof de politie verschillende chauffeurs aan die in de vrachtwagens zaten te rusten, terwijl dit niet is toegestaan.

De Deense politie bezocht zondag verschillende parkeerterreinen in Hvidovre om te controleren of de vrachtwagenchauffeurs zich aan de regels voor wekelijkse rust hielden. Er werden in totaal achttien buitenlandse vrachtwagens gecontroleerd, waarbij bleek dat bijna de helft wekelijks rust nam in de vrachtwagen.

Vijf chauffeurs van hetzelfde transportbedrijf waren door hun werkgever opgedragen om in de vrachtwagen te overnachten. De chauffeurs hadden moeten worden ondergebracht in een hotel of soortgelijke accommodatie met toegang tot een douche, toilet en keuken. De boete tegen de werkgever zal naar verwachting 100.000 Deense Kronen (omgerekend 13.407 euro) bedragen, dus werd een vrachtwagen als borg in beslag genomen.

Twee Indiase chauffeurs in dezelfde vrachtwagen verklaarden dat hun werkgever sinds Pasen had geweigerd hen voor de accommodatie te betalen en hen had opgedragen in de vrachtwagen te slapen. De boete tegen de vrachtwagenchauffeur zal naar verwachting 40.000 Deense Kronen (5.362 euro) bedragen, en de vrachtwagen met een wielslot vastgelegd. De zaak wordt nu juridisch beoordeeld op de vraag of er sprake is van overtreding van de regels van het Wetboek van Strafrecht inzake uitbuiting.

Een andere chauffeur had een wekelijkse rustperiode van 50 uur in de vrachtwagen doorgebracht en de vrachtwagenchauffeur betaalde een borg van 20.000 Deense Kronen (2.681 euro) om de verwachte boetes tegen het bedrijf te dekken.

“Wij controleren voortdurend of de wekelijkse rusttijd volgens de regels wordt genomen. Voor de veiligheid op de weg is het van cruciaal belang dat chauffeurs voldoende rust krijgen en het welzijn krijgen waar ze recht op hebben”, zegt politiecommissaris Michael Sander, hoofd van de afdeling Verkeer.

Alle chauffeurs werden doorverwezen naar hotels in de omgeving en de politie verwacht dat de werkgevers hiervoor hebben betaald.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Finnair staakt vluchten op Ests Tartu vanwege Russische gps-inmenging

HELSINKI - Finnair vliegt de komende maand niet op de stad Tartu in Estland, omdat Rusland storingen veroorzaakt in het gps-systeem. Dat maakt landen...