Clicky

dinsdag 30 april 2024 - 00:49 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartNoordzee-landen willen nauwer samenwerken om vitale infrastructuur te beschermen

Noordzee-landen willen nauwer samenwerken om vitale infrastructuur te beschermen

DEN HAAG – Nederland slaat de handen ineen met een aantal andere landen die aan de Noordzee grenzen, om de vitale infrastructuur die er op zee aanwezig is beter te beschermen. Met dat doel voor ogen hebben de deelnemende landen een verklaring ondertekend, om de samenwerking de komende jaren te intensiveren.

Nederland slaat de handen ineen met een aantal andere landen die aan de Noordzee grenzen, om de vitale infrastructuur die er op zee aanwezig is beter te beschermen. Met dat doel voor ogen hebben de deelnemende landen een verklaring ondertekend, om de samenwerking de komende jaren te intensiveren.

De Noordzee is de drukst bevaren zee ter wereld. Naast scheepvaart is de zee ook een belangrijke bron van hernieuwbare energie, en lopen er allerlei pijpleidingen en communicatiekabels. Al deze infrastructuur moet niet alleen goed onderhouden worden, maar ook beschermd tegen sabotage.

Samen met België, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië en Noord-Ierland, en Noorwegen wil Nederland stappen zetten om onze belangen op de Noordzee nog beter te beschermen.

Nederland wil met deze landen meer kennis en informatie uitwisselen over de bescherming van deze belangrijke infrastructuur.

Ook is het de bedoeling om in de toekomst gezamenlijk op te treden in geval van crises. Daarbij moet samen worden samengewerkt met internationale partners zoals de Europese Unie en de NAVO.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Finnair staakt vluchten op Ests Tartu vanwege Russische gps-inmenging

HELSINKI - Finnair vliegt de komende maand niet op de stad Tartu in Estland, omdat Rusland storingen veroorzaakt in het gps-systeem. Dat maakt landen...