Clicky

vrijdag 24 mei 2024 - 06:17 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSOpenbaar VervoerVakbond dreigt kort geding aan te spannen tegen Arriva Twente

Vakbond dreigt kort geding aan te spannen tegen Arriva Twente

UTRECHT – Vakbond FNV dreigt een kort geding aan te spannen tegen streekvervoerder Arriva. Reden is dat Arriva de afspraken over de aanpak van de hoge werkdruk niet naleeft. Deze afspraken zijn gemaakt onder druk van stakingen in het streekvervoer in Twente. Arriva zou onder meer de rit- en rusttijden aanpassen, maar dat doet het bedrijf tot op heden nog niet.

“Het wordt duidelijk dat Arriva het conflict over de rij- en rusttijden op de spits drijft”, verzucht Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer. “We hebben een overeenkomst, maar die wordt niet nageleefd. Arriva is als werkgever niet betrouwbaar en neemt de problemen met de hoge werkdruk niet serieus.”

Werkdruk al langer een probleem

Chauffeurs van Arriva gaan al lange tijd gebukt onder hoge werkdruk. In december vorig jaar nam Arriva het streekvervoer in Twente over van Keolis. Sinds de start zijn er verschillende problemen, waaronder de torenhoge werkdruk. In maart sloot de FNV een overeenkomst met Arriva waarbij de vervoerder beloofde om de roosters van de chauffeurs aan te passen. Maar dat is dus nog niet gebeurd.

Werknemers dupe van kostenbesparing

“Arriva valt sinds kort onder een Amerikaans investeringsfonds, I Squared Capital”, legt Van der Gaag uit. “Het wordt pijnlijk duidelijk dat de werknemers daar de dupe van worden. Arriva zet alles op alles om zoveel mogelijk kosten te besparen. Een eerder gemaakte afspraak over het verlagen van de werkdruk maakt Arriva en de investeerder kennelijk niet uit. Als er maar kosten bespaard worden.”

Kort geding dreigt

De vakbond heeft in een brief Arriva om een verklaring gevraagd. Ook heeft de FNV nogmaals aangedrongen op het per direct aanpassen van de roosters voor de chauffeurs. “Gebeurt dat niet, dan zullen wij naar de rechter stappen”, vervolgt Van der Gaag. “We hebben samen afspraken gemaakt en Arriva moet zich daar gewoon aan houden.”

Bij Arriva Twente werken ruim 400 mensen.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Ynte Wiersma Oudehaske

Help jij mee morgen Ynte’s laatste wens te vervullen?

OUDEHASKE - De 18-jarige Ynte en zijn broer Sierd hebben beiden een stofwisselingsziekte. Met Ynte gaat het inmiddels zo slecht dat hij niet lang...