Clicky

zaterdag 18 mei 2024 - 22:25 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartBoeing in VS weer onderzocht, nu vanwege brand in motor vliegtuig

Boeing in VS weer onderzocht, nu vanwege brand in motor vliegtuig

WASHINGTON – De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA is opnieuw een onderzoek gestart naar Boeing. Donderdag werd bij een vlucht van Southwest Airlines net voor het toestel wilde opstijgen een brand in een van de motoren gesignaleerd.

Het toestel, een Boeing 737-800 NG met bestemming Las Vegas, moest de start afbreken en keerde terug naar de terminal van de luchthaven van Lubbock in Texas. Er zijn geen gewonden gevallen. Volgens de maatschappij zijn alle 154 passagiers uiteindelijk met een ander toestel naar hun bestemming gebracht.

Uit een opname van de gesprekken tussen de controletoren en de cockpit blijkt dat de piloot tijdens het taxiën naar de startbaan “een oververhitting van de remmen” constateerde en “een brand ter hoogte van de linkermotor”.

Crisis

Het is niet het eerste probleem met een toestel van de Amerikaanse vliegtuigbouwer. Boeing verkeert sinds begin dit jaar al in crisis door meerdere defecten aan zijn vliegtuigen. Dat begon met een tijdens een vlucht losgeschoten deurpaneel van een Boeing 737 MAX 9 van Alaska Airlines.

Boeing heeft Alaska Airlines in het afgelopen kwartaal 160 miljoen dollar compensatie betaald. Sinds het incident in januari moesten tientallen vliegtuigen aan de grond blijven en zijn veel vluchten geannuleerd. Alaska Airlines verwacht in de loop van dit jaar verder te worden gecompenseerd door Boeing.

Veiligheidsprocedures

Boeing waarschuwde vorige maand al voor financiële tegenvallers door diverse onderzoeken die naar het concern lopen en door een tragere productie van zijn 737 MAX-toestellen. Boeing is inmiddels druk bezig om de veiligheidsprocedures te verbeteren. Topman Dave Calhoun van de vliegtuigfabrikant kondigde onlangs aan dat hij het bedrijf gaat verlaten. Ook enkele andere topbestuurders vertrekken.

De vertrekkende Calhoun verdiende volgens Boeing vorig jaar 32,8 miljoen dollar, omgerekend ruim 30 miljoen euro. Dat is 45 procent meer dan het jaar ervoor. De toename kwam vooral door een bonus die bedoeld was om hem tot en met 2025 bij het concern te houden. Na het Alaska Airlines-incident heeft hij wel afgezien van een prestatietoeslag van 2,8 miljoen dollar.

De FAA onderzoekt ook een ander incident dat zich heeft voorgedaan met een Southwest-vliegtuig dat op 23 maart zou landen op de luchthaven LaGuardia in New York, maar werd omgeleid naar de luchthaven Baltimore-Washington. Dat toestel kampte met turbulentie en slecht zicht en lijkt geen technische problemen te hebben gehad.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

onweer

Waarschuwing voor ‘stevige onweersbuien’ geldt niet meer

DE BILT - De code geel die door het KNMI was afgegeven voor de middag en avond voor de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en...