Clicky

dinsdag 21 mei 2024 - 06:13 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsBeleggersclub dringt aan op opstappen Michael van Praag bij Ajax

Beleggersclub dringt aan op opstappen Michael van Praag bij Ajax

DEN HAAG (ANP) – De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) dringt aan op het opstappen van president-commissaris Michael van Praag bij Ajax. “Ik zou in zijn positie de eer aan mezelf laten en Ajax gunnen dat ze echt een nieuw begin kan maken”, zei VEB-directeur en voormalig bestuurder bij toezichthouder AFM, Gerben Everts, voor de camera van NOS.

De omroep meldde vrijdag dat ook Van Praag de fout in is gegaan met aandelen in Ajax, door zijn stukken niet bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te laten registreren. Eerder deze week had de raad van commissarissen, die onder leiding staat van Van Praag, nog algemeen directeur Alex Kroes geschorst omdat die vlak voor het naar buiten komen van zijn aanstelling bij Ajax duizenden aandelen had gekocht. Daarmee zou Kroes zich schuldig hebben gemaakt aan handel met voorkennis.

“Het zijn niet veel aandelen, maar het gaat om het principe”, zei Everts tegen de NOS over de misstap van Van Praag. “En het principe, dat heeft hij heel duidelijk ook richting de heer Kroes verwoord. Op dit niveau speel je gewoon als beursgenoteerd bedrijf in de Champions League. En dan moet je gewoon aan de wet- en regelgeving voldoen.”

Boete

Volgens Everts had Van Praag zijn aandelen in Ajax afgelopen najaar al moeten laten registreren. Dat hij dit heeft nagelaten zou Van Praag ook een boete kunnen opleveren. Everts stelt dat de AFM hier in theorie een boete voor kan opleggen van een half miljoen euro.

Een woordvoerster van de AFM benadrukt dat de toezichthouder verschillende maatregelen kan nemen bij een overtreding van de regels. Partijen die de fout in gaan kunnen bijvoorbeeld eerst een waarschuwingsbrief krijgen, maar ook een last onder dwangsom. Op individuele gevallen gaat de AFM niet in.

“In algemene zin geldt dat bestuurders en commissarissen hun aandelenbezit in de eigen en daaraan gelieerde uitgevende onderneming moeten melden bij de AFM.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vliegtuig moet omkeren voor voorzorgslanding op Schiphol

SCHIPHOL -Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow...