Clicky

zondag 19 mei 2024 - 23:29 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsVan Praag registreert aandelen Ajax ruim drie maanden te laat

Van Praag registreert aandelen Ajax ruim drie maanden te laat

AMSTERDAM – Voorzitter Michael van Praag van de raad van commissarissen van Ajax heeft verzuimd om zijn eigen honderd aandelen van de club uit Amsterdam bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te laten registreren. Hij heeft dat volgens de club uit de hoofdstad alsnog gedaan nadat de NOS hem daarop geattendeerd had.

Volgens Van Praag was er sprake van een “administratieve omissie van een feit dat bij de markt wel volledig bekend was”. Hij is zo’n vier maanden voorzitter van de rvc van Ajax en had zijn aandelen binnen twee weken bij de AFM moeten melden.

De fout van Van Praag komt op een ongelukkig moment. De rvc van Ajax, onder leiding van Van Praag, schorste afgelopen dinsdag algemeen directeur Alex Kroes omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan handelen met voorkennis van het aandeel Ajax. Kroes schafte een week voor zijn benoeming nog eens 17.000 aandelen Ajax aan. Hij deed dat naar eigen zeggen niet om winst te maken. “Het leek mij een positief signaal om vertrouwen in de club en naar aandeelhouders uit te stralen”, reageerde hij.

De zaken van Kroes en Van Praag staan op zich en laten zich niet vergelijken. Kroes heeft 42.500 aandelen Ajax. Handelen met voorkennis in aandelen is strafbaar en kan zelfs tot een celstraf leiden. Van Praag kan voor zijn fout een boete krijgen.

Van Praag was dinsdag nog zeer verbaasd dat Kroes de regels van beursgenoteerde bedrijven niet kende. “Hij zei dat het allemaal niet zo erg was en dat hij niet alle regels kende”, zei hij over Kroes. “Maar je moet natuurlijk wel de regels kennen als je zo actief bent op de beurs en je wordt CEO van een beursgenoteerd bedrijf. Hij mocht pas op 15 maart beginnen en heeft ruim een half jaar de tijd gehad om zich in te lezen. Handelen met voorkennis is een misdrijf, dat kunnen we niet tolereren. Dat kunnen we ook niet aan onze stakeholders verkopen.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Blikseminslagen zorgen voor problemen op het spoor

EMMEN - Op verschillende plekken zorgen blikseminslagen zondagavond voor problemen op het spoor. Zo is een boom naast het spoor bij het Drentse Emmen...