Clicky

donderdag 23 mei 2024 - 07:47 uur
HomeOVERIG NIEUWSFinancieelWinst VDL keldert door einde autoproductie Nedcar en busproblemen

Winst VDL keldert door einde autoproductie Nedcar en busproblemen

EINDHOVEN -De winst van industrieconcern VDL is vorig jaar fors gedaald door kosten rond het afbouwen van de autoproductie in de Limburgse autofabriek VDL Nedcar. Ook zag het bedrijf, met hoofdkantoor in Eindhoven, de verkopen van zijn bussentak flink afnemen door vertragingen van leveringen en door materiaaltekorten.

Onder de streep hield VDL 82 miljoen euro over, terwijl een jaar eerder nog 298 miljoen euro winst in de boeken stond. De autofabriek in Born maakte de laatste jaren Mini’s voor BMW, maar die autofabrikant heeft dit contract per maart dit jaar opgezegd. VDL heeft daardoor duizenden medewerkers ontslag aangezegd, wat voor de onderneming veel kosten met zich meebracht.

Bij de bussenproductie is VDL niet de enige fabrikant die moeilijkheden ondervindt. Onlangs meldde maker van elektrische bussen Ebusco uit Deurne ook al teleurstellende resultaten. De Belgische branchegenoot Van Hool staat zelfs op de rand van faillissement en heeft dringend geld nodig. Volgens Belgische media zou VDL samen met de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull geïnteresseerd zijn om een deel van Van Hool over te nemen, maar VDL wilde dat eerder nog niet bevestigen.

Alles bij elkaar was er bij VDL vorig jaar wel sprake van een recordomzet. De opbrengsten groeiden met 10 procent naar bijna 6,4 miljard euro. VDL-toeleverbedrijven deden bijvoorbeeld goede zaken op het gebied van mechanica, elektronica en software. “Doordat in het jaar 2023 veel is goed gegaan, zijn we uitgekomen op een historisch hoge omzet”, verklaart president-directeur Willem van der Leegte.

De situatie bij VDL Nedcar en de bussentak trekt volgens hem evenwel “een zware wissel” op het resultaat. “Hierdoor zetten we alle zeilen bij om de investeringen op peil te kunnen houden die door onze klanten in andere activiteiten worden gevraagd.”

Het concern, dat in Nederland en andere landen in totaal zo’n 15.000 medewerkers telt, rekent voor 2024 op een omzetdaling. Dat komt vooral door het wegvallen van opbrengsten bij VDL Nedcar. De verwachting is wel dat het resultaat “iets” zal herstellen.

Momenteel werken er nog ongeveer 450 werknemers bij VDL Nedcar. Hoeveel van hen kunnen blijven is nog onduidelijk. Het bedrijf voert individuele gesprekken over hun toekomst.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS