Clicky

maandag 27 mei 2024 - 12:43 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsTwee jaar cel voor veroorzaken dodelijk ongeval op A325 door appen in...

Twee jaar cel voor veroorzaken dodelijk ongeval op A325 door appen in auto

ARNHEM – De rechtbank veroordeelt een 28-jarige man uit Lent tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk. Daarbij krijgt de man een rijontzegging van vier jaar.

Hij veroorzaakte op de snelweg A325 in Elst een verkeersongeval waarbij drie personen zijn overleden en één slachtoffer zwaargewond raakte. De rechtbank verwijt de man roekeloos rijgedrag. De man reed aanzienlijk te hard, terwijl hij veelvuldig bezig was met zijn telefoon.

Het ongeval vond plaats in november 2021 op de snelweg A325 bij Elst. De man raakte in de 49 seconden voor het ongeluk in ieder geval 55 keer zijn telefoonscherm aan. Verder verstuurde hij in die tijd drie WhatsApp-berichten.

De man reed aanzienlijk te hard, 89 kilometer per uur, terwijl door matrixborden een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur werd aangegeven. Tijdens het ontstaan van een file botste de man achter op de auto van de slachtoffers.

Roekeloos rijgedrag

Volgens de rechtbank is het ongeval hiermee de schuld van de man. Hij gedroeg zich roekeloos in het verkeer. Roekeloosheid is de zwaarste vorm van schuld. Hij schond opzettelijk de verkeersregels in ernstige mate. Daarbij is de man over zijn telefoongebruik niet open geweest.
Door het ongeval overleden drie personen (76 jaar, 75 jaar en 9 jaar oud) en raakte één slachtoffer (8 jaar) zwaargewond. De nabestaanden en het slachtoffer ondervinden hiervan levenslang de gevolgen.

Strafoplegging

De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij door zijn gevaarlijke verkeersgedrag anderen zoveel pijn, angst en schade toebracht. Met zijn handelen bracht hij, in meer algemene zin, de verkeersveiligheid ernstig in gevaar. Voor de man, andere verkeersdeelnemers en de samenleving als geheel moet duidelijk zijn dat dergelijk risicovol gedrag in het verkeer onaanvaardbaar is. De rechtbank legt de man een celstraf op van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast krijgt de man een rijontzegging van 4 jaar.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man ook de gevraagde immateriële schadevergoeding (affectieschade) betalen. Het gaat hierbij om een bedrag van 7.500 euro aan de moeder van het 9-jarige slachtoffer, 2.500 euro aan de vader van het 9-jarige slachtoffer en 17.500 euro aan de broer van het 9-jarige slachtoffer.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Waberer’s realiseert hoogste kwartaalomzetcijfers ooit

Als de grootste complexe logistieke dienstverlener van Hongarije bedroeg de omzet op groepsniveau van Waberer's in het eerste kwartaal van 2024 196,7 miljoen euro....